В гості до Ірини
 Борщики,всякі різні рецепти - Кулінарний форум
[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 3
  • 1
  • 2
  • 3
  • »
Модератор форуму: Зоряна9810  
Кулінарний форум » Напиши свій рецепт » Тут можна поділитися гарним рецептом. » Борщики,всякі різні рецепти
Борщики,всякі різні рецепти
ir71Дата: Понеділок, 31/05/2010, 14:52 | Сообщение # 1
ir71
адмін
Группа: Администраторы
Сообщений: 7696
Статус: Offline
biggrin Каталог

 
ir71Дата: Понеділок, 31/05/2010, 14:53 | Сообщение # 2
ir71
адмін
Группа: Администраторы
Сообщений: 7696
Статус: Offline
Дівчата давайте ділитися своїми рецептами борщів.Знаю що у кожної господині він різний.хтось зі сирого буряка варить,хтось з вареного.Ділимося рецептами

 
ir71Дата: Понеділок, 31/05/2010, 14:55 | Сообщение # 3
ir71
адмін
Группа: Администраторы
Сообщений: 7696
Статус: Offline
Інформація з нету

Борщі бувають двох видів - швидкі і смачні.

Перший варіант - якщо треба зварити борщ дуже швидко (т.зв. городськой борщ). Ставиться на вогонь підсолена вода. Коли закипає, туди кидається картопля (шматками) і нарізана капуста (лавровий лист - за бажанням). Тим часом на сковороді пасеруються натертий на середню тертушку буряк, морква, дрібно разана цибіля. Потім це щастя виливається до кастрюлі з картоплею і капустою, додаєтьсятоматний сік, промідори, соус, тощо - за смаком. Знову ж таки, за вподобанням додаються прянощі, петрушка, кріп, коріандр, давлений часник тощо.
Трохи не забула! Якщо є раніше зварений бульон, то борщ готується не на воді, а на ньому (якщо ж в ньому ще й плавають залишки м`яса або кістка, пречудово). В інших випадках допускається вкинути пару ложок тушняка (бажано їстівного, а не польського), затовкти салом. На край - додати пару ложок олії.
Оскільки борщ швидкий, а квасоля то справа марудна, то її можна і не варити (відповідно і не кидати ). Люди зі слабкою підшлунковою можуть не додавати і томатів, і не смажити цибулю, а кидати її сирою на початку варіння. Але смакові якості на совісті господині.

Другий варіант - мудрий борщ. Він вариться щонайменьше пів дня але не є дуже морочливим, бо паралельно можна і щось попрати, прибрати, приготувати.

1. Квасоля:
Потребує попередньої підготовки: десь напередодні ввечері, згадавши що на завтра ви хочете борщ, замочити квасолю. Якщо літо було не дуже засушливе і квасоля зібрана меньш ніж півроку тому, можна обійтись і без замочування. А якщо стара, але замочити забули - при варінні до квасолі додаємо трохи соди. Коли квасоля почне розлупуватись, воду треба замінити на звичайну. Щоб квасоля зварилась швидше ставимо варитися в малій кількості води і кілька раз як закипить доливаємо дуже холодкну воду (або взагалі заміняємо на холодну). Якщо ж часу достатньо, нема чого морочитись - ставимо на невеликий вогонь і чекаємо допоки вона розвариться.
Увага! При варці квасолі воду солити неможна - не розвариться .

Якщо ви хочете смачного борщу а з квасолею колупатися ліньки, напередодні в супермаркеті можна купити бляшанку білої або червоної квасолі у власному соку від Чумака або Вереса. Така квасоля додається в борщ разом з буряком.

2. Буряк:
Вибираємо гарненькі бурячки, чистимо, більші за кулак розрізаємо навпіл і кидаємо варитися разом з квасолею (якщо квасоля з содою - буряк вариться окремо). Коли квасоля починає розкіпати, напівзварений буряк виймаємо з води на тарілку, а до квасолі доливаємо води щоб отримати об`єм приблизно 2/3 від об`єму запланованого борщу.

3. Допоки вона закипає, чистимо і ріжемо картоплю (О! Тепер солимо воду), і кидаємо її до води з квасолею. Зменьшуємо вогонь, аби тільки потрошку булькало, так воно вже доварюватиметься до самого кінця.

4. Дрібними шматочками нарізаємо моркву (в справжній борщ овочі ніколи не труться, а нарізаються) і теж кидаємо в кастрюлю.

5. Вкидаємо щось томатне - дрібно нарізані помідори (гурмани можуть обчистити шкірку, але мій чоловік їсть і так), або ллємо томатний сок або пасту або соус або кетчуп у відповідній пропорції. Традиційно, років 200 тому, томатів чомусь не давали - натомість закисляли воду квасом, оцтом, кислицею, тощо.

6. Ріжемо на шматки буряк і вкидаємо його туди ж (буряк обов`язково кидається після закислення середовища томатами, бо інакше він почорніє). За бажанням тут же кидається лавровий лист.

Тепер, допоки Борщ булькає і умліває, можна на годинку(умовно) відволіктися - зайнятися домашніми справами.

7. Дрібненько шинкуємо капусточку, додаємо до всього іншого.

8. Туди ж ідуть дрібно нарізані корінці селери і петрушки (за бажанням).

І знов на пів годинки-годину забуваємо про нього.
Індикатором майжеготовності є червоно-оранжевий колір томату, якого борщ набуває після розкладу червоно-фіолетового бурякового барвника. Одночасно зникає і грубий присмак буряка, борщ стає ніжніший.

9. Заключний етап: робимо просту засмажку: на олії підсмажуємо до золотавого кольору дрібно нарізану цибулю і виливаємо в борщ. Тепер додаємо подрібнений (давлений) часник (присмак часнику буде меньш агресивний і триваліший, якщо його додати саме після олії. А знаєте чому? Бо: сірковмісні глікозиди мають тропність до ліпідів).

10. Додаємо прянощів: Кореандр, майоран, імбір, чорний, червоний перець, куркуму, птрушку, кріп, що ви там ще вигадаєте.
І знов лишаємо на пів годинки-годинку. Після чого урочисто.... вимикаємо.

Такий борщ можна їстий одразу, але справжнього смаку він набуває через добу після готування.

Подається зі: сметаною, гірчицею, майонезом, пампушками, чорними сухарями, яєчною засмачкою, і далі - хто більше?


 
ir71Дата: Понеділок, 31/05/2010, 14:55 | Сообщение # 4
ir71
адмін
Группа: Администраторы
Сообщений: 7696
Статус: Offline
Поради що до борщу

-Борщ треба готувати у гарному настрої і з думкою про людей які то все жертимуть.
-Пречудово, якщо ви знайдете на борщ замість звичайного буряка цукровий.
-Якщо любите солодкий перець, він додається разом з капустою.
-Якщо десь вполюєте грибів - борщ від них тільки виграє. Сухі гриби після декількох шпарень окропом ріжуться на шматки і додаються на початку варіння. Свіжі і мариновані - в середині варіння. Смажені - на прикінці. Солені - промиваються і перед картоплею.
-Хоча стереотипно ми звикли до борщу на м`ясі, справжній селянський борщ був пісним, хіба затовкувався салом із вареним пшоном разом із засмажкою. Сало краще брати старувате із присмаком.
-Найсмачніший - різдвяний - борщ варився на півні. Спочатку варився півень (де молодий і не старий - десь рік), тоді його витягали, на юшці готували борщ а м`ясо вкидали наприкінці. Так само можна готувати на бідь-якому червоному м`ясі, але я б не радила - то перевод продуктів - від того програє і м`ясо і борщ.


 
ir71Дата: Понеділок, 31/05/2010, 14:57 | Сообщение # 5
ir71
адмін
Группа: Администраторы
Сообщений: 7696
Статус: Offline
Борщ із бурячинням (літній)

Буряк з бадиллям - 100 г,
картопля - 80 г,
морква - 20 г,
корінь петрушки - 10 г,
цибуля ріпчастий або цибуля-порей - 20 г,
кабачки - 50 г,
помідори - 40 г або томат-пюре -
15 г, масло пряжене - 10 г,
оцет 3%-ный - 5 г,
сметана - 10 г,
лавровий лист,
перець чорний мелений, сіль, зелень кропу.

Корінь і цибуля нарізати скибочками, черешки буряка - шматочками по 2-3 см і все разом пассировати на пряженому маслі. Бурякові листи промити й подрібнити. Кабачки й картоплю очистити від шкірки й нарізати скибочками. У киплячий бульйон, овочевий відвар або воду покласти овочі, довести до кипіння, додати листи буряка, картопля й варити 15-20 хв.
За 7-10 хв до кінця варіння покласти кабачки, помідори, сіль, лавровий лист, чорний мелений перець і заправити борщ оцтом. При подачі на стіл у тарілку з борщем покласти сметану й посипати зеленню.


 
ir71Дата: Понеділок, 31/05/2010, 14:59 | Сообщение # 6
ir71
адмін
Группа: Администраторы
Сообщений: 7696
Статус: Offline
Борщ із грибами й чорносливом

Гриби білі сушені - 10 г,
чорнослив - 30 г,
буряк - 100 г,
капуста - 60 г,
морква - 20 г,
корінь петрушки - 5 г,
цибуля ріпчастий - 20 г,
томат-пюре - 15 г,
борошно - 5 г,
масло пряжене - 10 г,
цукор - 5 г, оцет 3%-ный - 5 г,
сметана - 10 г,
лавровий лист, перець червоний мелений, гвоздика, зелень, сіль.

Овочі нарізати соломкою. Чорнослив промити, покласти в грибний бульйон разом з підготовленим буряком і варити борщ звичайним способом. Варені гриби нашаткувати й покласти в борщ разом з лавровим листом, червоним меленим перцем, гвоздикою.


 
ir71Дата: Понеділок, 31/05/2010, 15:00 | Сообщение # 7
ir71
адмін
Группа: Администраторы
Сообщений: 7696
Статус: Offline
Борщ полтавський з галушками

Гусак або курка - 70 г,
буряк - 60 г,
капуста свіжа - 80 г,
картопля - 70 г,
морква - 10 г,
корінь петрушки - 5 г,
цибуля ріпчастий - 15 г,
сало-шпик - 5 г,
сало свиняче пряжене - 5 г,
томат-пюре - 10 г,
цукор - 5 г,
оцет 3%- ный - 5 г,
сметана - 15 г,
лавровий лист,
зелень кропу або петрушки, сіль;
для галушок: борошно пшеничне або гречана - 30 г, яйце - 1/4 шт., вода або бульйон - 50 р.

Борщ готовити на бульйоні з курки або гусака. Буряк, коріння й ріпчасту цибулю нарізати скибочками й готовити так само, як для українського борщу. У процеженный киплячий бульйон покласти нарізаний кубиками картопля, шинкованную капусту й варити 10-15 мінут, потім додати буряк із цибулею й коріннями, варити до готовності, зняти з вогню й дати настоятися протягом 15-20 мінут. Для готування галушок у киплячу воду всипати третю частину борошна, добре розмішати й зняти з вогню. Після охолодження додати в тісто яйця, що залишилася борошно, добре перемішати, а потім столовою ложкою набирати тісто, опускати в киплячу підсолену воду й варити до готовності. При подачі в тарілку кладуть галушки, сметану, зелень петрушки


 
ir71Дата: Понеділок, 31/05/2010, 15:02 | Сообщение # 8
ir71
адмін
Группа: Администраторы
Сообщений: 7696
Статус: Offline
Борщ український з м'ясом

У киплячий кістковий бульйон кладуть м'ясо, варять його до готовності, виймають і нарізають на порції. Буряк шаткують соломкою, солять, збризкують оцтом, перемішують і гасять із додаванням жиру з м'ясного бульйону, томату-пюре, цукру до напівготовності. Корінь, цибулю шаткують соломкою й злегка присмажують із жиром. У процеженный бульйон уводять нарізаний шматочками картопля, доводять до кипіння, додають нарізану соломкою свіжу капусту й варять 10-15 мін, закладають тушкований буряк, підсмажені коріння й цибулю, нарізані свіжі помідори, болгарський перець, злегка підсмажену борошно й кип'ятять 5 хв, після чого заправляють борщ салом, товченим із часником, доводять до кипіння й дають настоятися протягом 20-25 мін. При подачі в тарілку кладуть шматочок вареного м'яса, сметану й зелень петрушки.

Яловичина 540гр,
кістки 100,
капуста свіжа 75
картопля 100,
морква 25,
корінь петрушки 10,
цибуля 20,
часник 2,
томат-пюре 20 або помідори свіжі 75,
перець болгарський 10,
борошно пшенична 3,
сало-шпик 5,
сметана 20,
цукор 5,
оцет (3%), 8,
зелень петрушки 5,
перець чорний,
перець запашний,
лист лавровий, сіль.


 
orestaДата: Понеділок, 31/05/2010, 15:02 | Сообщение # 9
повар
Группа: файна газдиня
Сообщений: 220
Статус: Offline
Карпатський борщ

1кг костей З М'ЯСОМ
3-4 бурячка
1КГ картоплі
2 морквини
0,5 л сметани ДОМАШНЬОЇ
6-7 Маринованих ПОМІДОРІВ
200г Вершкове масло
1 цибулина
1 головка капусти
сіль
перець
зелень петрушки й кропу
часник
салера

1.Беремо 1кг костей (яловича або свинина). Варимо їх близько години.
2. ОКРЕМО варимо 3-4 БУРЯКА.
3. ЧИСТИМО 1 кг картоплі й нарізати кубиками
4. Коли кістки готові, додаємо в бульйон картопля та натерту моркву 2шт і одну цибулину
5.Окремо у пательні розтопити 200г масла і влити 0,5 л домашньої сметани і варити 10-15 ХВ, ЧИМ ДОВШЕ ТИМ СМАЧНІШИЙ БОРЩ, і виливаємо в каструлю з бульоном.
6.У блендері помолоти 6-7 помідорів,які попередньо очищені від шкірки і теж вилити в каструлю.
7.Нарізати головку капусти
8.Буряки натерти на великій тертці
9.Додаємо в каструлю капусту та буряк, сіль, приправа, перець, зелень, розмішати і дати покипіти.
Після того як виключили гас до борщю додати розчавлений часник і зелень.Смачного!


ТАК МАЛО ЛЮДИНІ ПОТРІБНО ДЛЯ ЩАСТЯ І ТАК БАГАТО ЩОБ ЦЕ ЗРОЗУМІТИ

Сообщение отредактировал oresta - Середа, 10/03/2010, 15:15
 
Яринка-1Дата: Понеділок, 31/05/2010, 15:02 | Сообщение # 10
Яринка-1
шеф-повар
Группа: Своя людина
Сообщений: 658
Статус: Offline
Такий яскравий
 
ir71Дата: Понеділок, 31/05/2010, 15:02 | Сообщение # 11
ir71
адмін
Группа: Администраторы
Сообщений: 7696
Статус: Offline
Борщ з грибами
200 г буряка
200 г капусти
2 л води
50 г сушених грибів
100 г різних смакових коріня овочів
1 ст ложка томат-пюре
сіль, цукор, лимонна кислота
2 ст ложки жиру
зелень
Гриби зварити. В окрему каструлю покласти натертий стружками буряк, жир, томат-пюре, залити невеликою кількістю рідини і тушкувати під кришкою. У грибний бульйон опустити нарізану соломкою капусту, додати натерті стружкою і обсмажені моркву і цибулю і варити до м'якості овочів, додати буряк. Заправити за смаком сіллю і кислотою. Окремо подати зелень.


 
ir71Дата: Понеділок, 31/05/2010, 15:05 | Сообщение # 12
ir71
адмін
Группа: Администраторы
Сообщений: 7696
Статус: Offline
Борщ із квасолею

Буряк - 80 г,
капуста свіжа - 40 г
або квашена - 30 г,
квасоля суха - 25 або квасоля консервована - 50 г,
морква - 20 г,
петрушка - 5 г,
цибуля ріпчастий - 20 г,
томат-пюре - 15 г,
борошно - 5 г,
маргарин столовий - 10 г,
цукор - 3 г,
оцет 3%-ный - 8 г,
сметана - 10 г,
лавровий лист, перець, зелень.

Квасолю й буряк зварити окремо до готовності. Корінь нарізати скибочками, цибуля нашаткувати й всі разом пассировать із жиром і пюре. Капусту нарізати шашками, картопля - кубиками. У киплячий бульйон або воду покласти капусту, довести знову до кипіння, додати корінь, картоплю, буряк, нарізаний скибочками (відвар від буряка зберегти), і варити 15-20 мінут. За 5-10 мінут до закінчення варіння покласти квасолю разом з відваром, спеції (лавровий лист, перець), влити білий соус, процеженный відвар буряка й заправити сіллю, цукром і оцтом по смаку.


 
ir71Дата: Понеділок, 31/05/2010, 15:08 | Сообщение # 13
ir71
адмін
Группа: Администраторы
Сообщений: 7696
Статус: Offline
Борщик бабусин(рецепт Люші з Посиденьок)
Цитую:
"Окремо варю буряк. Окремо варю телячі ребра.
В каструлю дрібно шинкую капусту, моркву та цибулю, доливаю трохи олії та бульйону і тушу десь годину на маленькому вогні. Потім додаю картопельку та м'ясо порізане та відібране, помідори або томат - пасту, але обов'язково з цукром, та відварену заздалегідь квасолю. Доливаю залишками бульйону. Має бути дуже густим все. І все разом варю до того, як картопля буде готова. Головне для мене так розварити капусту щоб її не було чути , інакше ніхто їсти не буде ані чоловік ані синуля. Зі спецій даю сіль, перець, базилік та паприку.
Окремо натираю на дрібній терці варений буряк, який потім просто кожного разу додаю до борщу разом із сметаною та часником (за бажанням) у кожну тарілку. Все."


 
ir71Дата: Понеділок, 31/05/2010, 15:10 | Сообщение # 14
ir71
адмін
Группа: Администраторы
Сообщений: 7696
Статус: Offline
Борщ селянский

У киплячий м'ясний бульйон кладуть картоплю, нарізану кубиками, після закипання додають кислі яблука, притушений буряк, томат-пюре й квас, корінь і цибулю, капусту, відварну квасоля, вливають квасолевий відвар і варять 5-7 хв.
Незадовго до готовності борщ заправляють сіллю, спеціями, товченим салом. До борщу можна подати пампушки із часником.


 
comkoДата: Вівторок, 20/07/2010, 17:22 | Сообщение # 15
comko
дегустатор
Группа: Відвідувач
Сообщений: 37
Статус: Offline
Хочу поділитися рецептом борщу, який я варю.
Заливаю водою відмочене м'ясо (будь-яке, чи то свинина, чи яловичина, можуть бути навіть і курячі крила), знімаю шуму, після закипання кидаю нарізану кубиками картоплю, коли закипіло солю. За цей час пасерую часничок, цибульку, моркву, потім кидаю натертий на терці (зазделегідь відварений) буряк, даю трошки томатної пасти, а коли вже все добре протушиться - даю сметану і трошки протушую. Шаткую капусту, кидаю в каструлю і кидаю протушені овочі. Кидаю лавровий лист, духм'яний перець горошком, чорний перець мелений, даю приправу (10 овочів), цукор, оцет, а в кінці порізану зелень. Виключаю газ, закриваю кришку, треба дати борщу настоятися, потім привідкриваю кришку. Смачного!


Мене звати Наталя!
 
Кулінарний форум » Напиши свій рецепт » Тут можна поділитися гарним рецептом. » Борщики,всякі різні рецепти
  • Сторінка 1 з 3
  • 1
  • 2
  • 3
  • »
Пошук:


Copyright MyCorp © 2024