В гості до Ірини
 Медичний словник - Кулінарний форум
[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Кулінарний форум » Я-Жінка » Наше здоров"я » Медичний словник
Медичний словник
ir71Дата: П`ятниця, 21/05/2010, 15:41 | Сообщение # 1
ir71
адмін
Группа: Администраторы
Сообщений: 7696
Статус: Offline
Інколи незнаєш що за хвороба,що за термін в медицині.Саме тут попробуємо знайти розшифровку мудрих слів.

 
ir71Дата: П`ятниця, 21/05/2010, 15:42 | Сообщение # 2
ir71
адмін
Группа: Администраторы
Сообщений: 7696
Статус: Offline
Герпес
Вважається, що герпес стоїть на першому місці серед всіх вірусних захворювань людини. Більшість з нас, будучи носіями вірусу, про його наявність згадують лише під час "лихоманки" на губах, яка швидко проходить і не завдає життєво важливих турбот. Проте клінічні прояви герпесу можуть бути досить різноманітними і важкими. По-перше існують декілька типів вірусу, патогенних для людини: це вірус простого герпесу (причина появи загальновідомої "лихоманки" на губах), вірус вітряної віспи і збудник цитомегаловірусної інфекції.

Вірусом простого герпесу інфіковано майже 90% населення, і у переважної більшості захворювання протікає сприятливо - у вигляді шкірних і слизових висипання ї вигляді бульбашок. З'являються вони при зниженні загального імунітету - при застуді, недоїданні, хронічних захворюваннях. Найчастіше уражається обличчя, рідше область статевих органів та інші ділянки тіла. При несприятливому перебігу захворювання можливий розвиток неврологічних ускладнень - ураження очей, тканини головного мозку і його оболонок (менінгіти і енцефаліти), а так само периферичних нервів. Як правило, перебіг захворювання рецидивуюче і завзяте, при загостренні захворювання локалізація поразки колишня - тобто якщо характерне ураження очей, то цей орган буде "мішенню" для вірусу і надалі.

Вірус вітряної віспи викликає у людини два захворювання - вітряну віспу та оперізувальний герпес. Вітряна віспа, або "вітрянка", частіше зустрічається у дітей, і, одного разу перехворівши, дитина отримує імунітет до цього захворювання на все життя. Оперізуючий герпес характерний для дорослих, і виникає захворювання, як і при простому герпесі, на тлі зниженого імунітету організму. У типових випадках оперізуючий герпес починається як общеінфекціонний процес - з нездужання, головного болю, слабкості і невеликого підйому температури. Далі з'являються болі в області обличчя, шиї, по ходу ребер. Біль може бути постійна і пекуча, або свердлячу, що підсилюється при будь-якому дотику до шкіри; в деяких випадках можливе її поєднання з сверблячкою. Одночасно з болем з'являються шкірні висипання бульбашкові в проекції болю. Свою назву захворювання отримало тому, що біль і шкірні висипання локалізуються часто у вигляді смужки - на грудній клітці, шиї або обличчі. А причиною цьому - поразка вірусом нервів, по ходу яких і спостерігається болючість. Так, наприклад, при ураженні лицьового нерва бульбашкова висип з'являється в області вуха, одночасно з цим біль так само локалізується у вусі й половині особи на стороні поразки. Таким чином, патологічні зміни відповідають місцем виходу одного з нервів особи. Одночасно з появою болю і висипань часто виникає припухлість і хворобливість лімфатичних вузлів в області поразки.

Лікування герпетичних уражень нервової системи проводять антивірусними препаратами, що призначаються всередину або внутрішньовенно. Місцево бульбашкових висип обробляють асептичними розчинами, наприклад, діамантовою зеленню.


 
ir71Дата: П`ятниця, 21/05/2010, 15:42 | Сообщение # 3
ir71
адмін
Группа: Администраторы
Сообщений: 7696
Статус: Offline
Сечокам'яна хвороба - Захворювання, яке проявляється у вигляді утворення каменів в органах сечовидільної системи.

Сечокам'яною хворобою страждають люди різного віку: від дітей до людей похилого віку. Найбільш часто у у людей молодого та середнього віку камені утворюються в нирках і сечоводах, а в літніх і у дітей - в сечовому міхурі. Розміри і кількість каменів можуть бути найрізноманітнішими, що залежить від перебігу захворювання та індивідуальних особливостей пацієнта.

Камені можуть утворюватися в будь-якому місці сечовидільної системи, але найчастіше вони з'являються в сечовому міхурі, сечоводах і нирках.

Механізм утворення каменів у нирках добре відомий: порушення обміну речовин приводять до утворення нерозчинних солей, з яких і формуються камені. Проте хвороба не буде розвиватися без наявності сприяючих чинників:
хронічні захворювання органів сечостатевої системи (цистит, простатит, аденома, пієлонефрит і т.д.)
хронічні захворювання травної системи (коліт, гастрит і т.д.)
певний склад води і їжі (каміння утворюються легше при підвищеній кислотності сечі, тобто у тих, хто вживає гостру або кислу їжу)
різні захворювання кісток
зневоднення (нестача води в організмі може призводити до отруєнь і різних інфекційних захворювань)
авітаміноз


 
ir71Дата: П`ятниця, 21/05/2010, 15:43 | Сообщение # 4
ir71
адмін
Группа: Администраторы
Сообщений: 7696
Статус: Offline
Цукровий діабет: неврологічні прояви
До основних ускладнення цукрового діабету відносяться діабетичні невропатії. Частота їх виникнення зростає з віком хворого і тривалістю захворювання. Так, якщо тривалість діабету перевищує 20 років, то невропатії відзначаються у 50-80% хворих. Основною причиною їх виникнення вважають підвищений вміст глюкози до тканинах організму, що призводить до своєрідного зміни нервових оболонок і судинних стінок. Таким чином порушується як первинне проведення нервових імпульсів, так і харчування нервових стовбурів, що посилює неврологічну патологію.

Діабетичні невропатії надзвичайно різноманітні по клініці - вони торкаються різні органи, бути симетричними або односторонніми. Найбільш часто клінічні симптоми з'являються поступово у вигляді симетричного поразки чутливості шкіри і м'язів стоп. Виникають болю і відчуття "мурашок" і оніміння шкіри ніг, інтенсивність болю може бути різною - від тупої або пекучої, до сильної розриваються. Біль нерідко стихає після ходіння по підлозі, що відрізняє її від болю, що виникає при поразці тільки судин ніг (наприклад, при тромбангіїт). Надалі з'являються аналогічні порушення кистей рук. Розлади чутливості поширюються по типу "шкарпеток" і "рукавичок", але нерідко як порушення чутливості, так і біль доходить на ногах до пахових складок або ж переходить на тулуб. Можлива поява слабкості м'язів стегон і тазового поясу, яка поєднується з ниючими болями в уражених м'язах. Порушується хода хворого, стає неможливим пересування на тривалі відстані.

Крім поступового порушення нервових функцій, при діабеті можливе різке випадання чутливості і рухи м'язів. Відбувається це при інфарктах великих нервів внаслідок судинних порушень. Найчастіше таким чином уражаються великі нерви ніг. Захворювання починається гостро і прогресує протягом декількох годин або днів: з'являються інтенсивні болі в стегні або гомілки, їх слабкість і атрофія. Відновлення функції в подальшому відбувається протягом півроку, однак можливі залишкові явища у вигляді слабкості м'язів і млявості рухів.

Наступною за частотою неврологічних ускладнень діабету є невропатія нервів очі: можливі гострі випадання рухової функції очного яблука. Погляд стає нерухомим, при цьому зір збережено. Ця поразка може бути одностороннім, і, що особливо характерно для діабету, може так само раптово зникати через кілька місяців з моменту появи.

Лікування неврологічних ускладнень діабету прямо пов'язане з терапією основного захворювання. Особливо важливим є контроль нормальної концентрації глюкози крові, тому що, по мірі нормалізації обміну цукру, можливо зворотний розвиток багатьох неврологічних ускладнень. З тимчасово призначаються коштів можна відзначити анальгетики і протизапальні препарати.


 
ir71Дата: П`ятниця, 21/05/2010, 15:43 | Сообщение # 5
ir71
адмін
Группа: Администраторы
Сообщений: 7696
Статус: Offline
Синдром хронічної втоми

Синдром хронічної втоми (СХВ) - останнім часом досить модна тема для обговорення. Напевно у зв'язку з тим, що наш урбанізований і технократичною стиль життя, з повсякденним поспіхом і постійним стресом, безумовно. сприяє невротизації. Всім нам знайоме відчуття "накопиченої втоми" після напруженої робочого тижня або емоційне і фізичне "виснаження" до кінця робочого року, в очікуванні відпустки. Однак СХВ дещо відрізняється від нормальної, фізіологічної втоми. Синдром цей, як самостійне захворювання визнається не всіма лікарями. Це і вірно, оскільки причина його появи до кінця не зрозуміла. Відзначено, що частіше він виникає у молодих енергійних цілеспрямованих людей, стурбованих пристроєм свого бізнесу або кар'єри. Однак, далеко не всі трудоголіки страждають ім. Є гіпотеза про вірусне походження синдрому, оскільки в крові хворих СХВ часто виявляються антитіла до вірусів Епштейна-Барр. Можливо, наявність латентної вірусної інфекції сприяє більш швидкому виснаження організму при високих емоційних і фізичних навантаженнях. Іншою версією походження СХВ є депресія. Відомо, що у 50% хворих СХВ виявляються ознаки депресії. А з іншого боку, так звані, маскуватися, соматичні або матові депресії включають в себе практично всі прояви хронічної втоми. Згідно з "депресивної" теорії, СХВ - варіант депресивного стану. Проте, той факт, що в лікуванні хронічної втоми добре зарекомендували себе не тільки антидепресанти, але й протизапальні засоби, говорить, скоріше, про складне походження синдрому - і вірусному, і психічному.


 
ir71Дата: П`ятниця, 21/05/2010, 15:44 | Сообщение # 6
ir71
адмін
Группа: Администраторы
Сообщений: 7696
Статус: Offline
Порушення сну
Нормальна тривалість сну у різних людей сильно варіює - від 4-5 годин, до 10-12. Тобто існують здорові короткоспящіе і долгоспящіе люди. Основним показником норми сну є почуття відпочинку після нього. Якщо ж цього не відбувається, то можна говорити про порушення циклу сон-пильнування.

Патологічне збільшення тривалість сну (гіперсомнія) може бути при ряді захворювань, у тому числі ендокринних, неврологічних, ревматологічних. Однак, найбільш часто зустрічаються гіперсомніі як прояв депресій. Так звані, сезонні депресії характеризуються збільшенням тривалості нічного сну. Після пробудження людина не відчуває себе відпочив, а протягом дня турбує сонливість, підвищений апетит до солодкого. Гіперсомніі можуть поєднуватися з дратівливістю, безпричинної тривогою, болями у м'язах, що так само характерно для депресій

Лікування розладів сну має бути комплексним - поєднання фізичних вправ з ароматотерапіей, снодійними, антидепресивну та протівотревожнимі засобами. Підбирається лікування індивідуально, строго в кожному конкретному випадку


 
ir71Дата: П`ятниця, 21/05/2010, 15:44 | Сообщение # 7
ir71
адмін
Группа: Администраторы
Сообщений: 7696
Статус: Offline
Гикавка
Під гикавка розуміють повторювані мимовільні скорочення діафрагми, які супроводжуються сильним вдихом і скороченням м'язів гортані. При цьому замикаються голосові зв'язки, що й призводить до характерного для гикавки звуку. Основною причиною цього феномену є подразнення периферичних нервів діафрагми і гортані, або ж підвищеної збудження певних центрів головного мозку, що відповідають за функцію діафрагми і гортані. Другою причиною може бути роздратування міжреберних м'язів, а так само інших м'язів, що беруть участь в акті дихання; однак цей механізм виникнення гикавки досить рідкісний.

Напади невгамовної гикавки (так званої "доброякісної" гикавки) виникають у абсолютно здорових людей, частіше у чоловіків. У той же час гикавки може бути симптомом органічного ушкодження органів грудної клітки, черевної порожнини або нервової системи. До найбільш частих захворювань, що мають в своїх проявах симптом гикавки, можна віднести патологію нижній частині стравоходу і шлунку. При так званої ахалазії стравоходу (зниження його тонусу і розширення) можливе зміщення його нижнього відділу, в області його переходу в шлунок. Через це відбувається роздратування діафрагми, тому що шлунок і стравохід лежать по різні сторони діафрагми, з'єднуючись один з одним через отвір у ній. Роздратування діафрагми так само відбувається при патології органів грудної клітини - плевриті, пневмонії, запаленні серцевих оболонок, або розширенні стінок аорти в грудному відділі (аневризмі аорти). Неприборкана гикавка може виникнути при прийомі алкоголю або перерозтягнення шлунка. Серед неврологічних причин гикавки треба згадати загальну інтоксикацію при прийомі деяких лікарських препаратів - наприклад, сульфаніламідів, - а так само при патології нирок і печінки з порушенням ними видільної функції.

Лікування гикавки залежить від причини, що викликала її.

Напад банальної гикавки можна перервати, підвищуючи концентрацію вуглекислоти в крові (затримати дихання або дихати в пакет), ковтаючи тверді шматочки їжі, стимулюючи блювотний рефлекс шляхом подразнення задньої стінки глотки, провокуючи чхання.

Для лікування невгамовної гикавки застосовують лікарські психотропні препарати - деякі нейролептики, антидепресанти, протисудомні засоби. У гострих випадках використовують зондування стравоходу і шлунку, інгаляції дихальних сумішей з високим вмістом вуглекислоти. У важких випадках застосовують новокаїнові блокади нервів діафрагми, іноді вдаються до хірургічного втручання - виборчої перерезке гілок нервів, що йдуть до глотки і діафрагмі.


 
ir71Дата: П`ятниця, 21/05/2010, 15:45 | Сообщение # 8
ir71
адмін
Группа: Администраторы
Сообщений: 7696
Статус: Offline
Короткозорість (міопія)
Короткозорістю, або міопією, страждає кожна третя людина на Землі. Короткозорі люди погано бачать номери маршрутів громадського транспорту, насилу розрізняють дорожні знаки та інші предмети на відстані, але можуть добре бачити на близькій відстані.

Симптоми короткозорості
У людей, які страждають на короткозорість, часто бувають головні болі, вони відчувають підвищену зорову стомлюваність.

Якщо Вас турбують ці симптоми, Вам обов'язково потрібно пройти повне офтальмологічне обстеження і підібрати окуляри, контактні лінзи чи зважитися на лазерну корекції.

Лікування короткозорості

Міопія можна виправити окулярами, контактними лінзами або рефракційних хірургів .

Рефракційна хірургія здатна зменшити або повністю усунути Вашу залежність від окулярів або контактних лінз. Такі операції робляться за допомогою ексимерний лазерів.

Важливо, що після лазерної корекції Ви назавжди відкладіть в сторону звичні окуляри і лінзи, придбавши абсолютно нормальний зір.


 
ir71Дата: П`ятниця, 21/05/2010, 15:45 | Сообщение # 9
ir71
адмін
Группа: Администраторы
Сообщений: 7696
Статус: Offline
Далекозорість (гіперметропія)

Далекозорі люди зазвичай погано бачать поблизу, але зір може бути нечітким і при погляді на віддалені об'єкти.

Симптоми далекозорості:

-Поганий зір поблизу
-Поганий зір вдалину (при великих ступенях далекозорості)
-Підвищена стомлюваність очей при читанні
-Перенапруження очей при роботі (головний біль, печіння в очах)
-Косоокість і "ледачі" очі у дітей (амбліопія)
-Часті запальні хвороби очей (блефарити, ячмінь, халязіон, кон'юнктивіт)

Лікування далекозорості

Виправлення далекозорості залежить від безлічі факторів, таких як вік пацієнта, рід занять, ступінь далекозорості, наявність супутньої патології.

Крім класичної корекції, існують і більш сучасні технології виправлення будь-якого ступеня далекозорості. Всі методи корекції гіперметропії спрямовані на посилення оптичної сили очі, щоб змусити промені світла фокусуватися на сітківці. В даний час найбільш поширеними методами хірургічної корекції далекозорості є заміна прозорого кришталика, LASIK, імплантація позитивної лінзи.


 
ir71Дата: П`ятниця, 21/05/2010, 15:46 | Сообщение # 10
ir71
адмін
Группа: Администраторы
Сообщений: 7696
Статус: Offline
Косоокість

Косоокість - це захворювання, викликане неправильною роботою однієї або декількох очних м'язів, що призводить до неправильного положення очей. У нормі обидва ока фокусуються на одну точку, але передають мозку зображення зі своєї точки зору. Мозок об'єднує два зображення, що дає об'ємність чином, являє свідомості. Ось практичне пояснення. Витягніть руку перед собою і подивіться на неї, поперемінно закриваючи то один, то інше око. Зверніть увагу, як рука змінює своє положення. Хоча зображення трохи відрізняються один від одного, при зорі двома очима мозок інтерпретує їх як одне.

У кожного ока є шість м'язів, які спільно забезпечують рух очей. Мозок контролює всі 12 м'язів, щоб обидва очі дивилися в правильному напрямку. Для того, щоб мозок зміг з'єднувати два зображення в одне, критично важливо, щоб всі м'язи працювали злагоджено.

У дітей косоокість обов'язково необхідно виявити якомога раніше, оскільки діти дуже легко адаптуються. Якщо виникає косоокість, мозок дитини починає отримувати дві картинки, які він не може зіставити в одну. У дитини виникає двоїння, на що його мозок швидко реагує придушенням одного зображення, щоб працювати з одним. У дуже короткий термін мозок викликає непоправне придушення зору з Кося очі, роблячи його "ледачим" або амбліопічним. У дітей також може розвинутися нахил або поворот голови, щоб компенсувати косоокість і позбутися від двоїння. У дорослих з придбаним не в дитинстві косоокістю практично завжди присутня двоїння: пристосовність дорослого мозку обмежена.

До косоокості можуть призвести різні причини. Косоокість може бути вродженим, або викликаним травмою, певними хворобами, а іноді очними операціями.


 
ir71Дата: П`ятниця, 21/05/2010, 15:46 | Сообщение # 11
ir71
адмін
Группа: Администраторы
Сообщений: 7696
Статус: Offline
ТРОХИ про грип

З більш ніж сотні вірусів, що викликають інфекційні захворювання верхніх дихальних шляхів, самим відомим та поширеним є вірус грипу. Хоча навіть у першій третині XX століття збудником грипу вважалася паличка Афанасьєва-Пфейфера. Збудник захворювання - вірус грипу, був відкритий Richard Shope в 1931 році. І тільки в 1933 році в Англії Сміт, Ендрюс і Лейдлоу виділили з легких хом'ячків, заражених матеріалом від хворих грипом людей, вірус грипу А. Наступний вірус грипу - В, відкрили в 1940 році Френсіс і Мейджіл. А в 1947 голу Тейлор виділив новий варіант вірусу грипу-типу С. Крім такого літерного позначення деякі "видатні" віруси отримували власні імена.
1918-1920 рр.. ("Іспанка", викликана вірусом H1N1).
1957-1958 рр.. ("Азіатський грип", викликаний вірусом H2N2).
1968-1969 рр.. ("Гонконгський грип", викликаний вірусом H3N2).
1977-1978 рр.. ("Російський грип", викликаний вірусом грипу H1N1).
За рішенням експертів ВООЗ у міжнародній термінології інфекційних хвороб прийнята назва "грип"; grippe - англ., Франц. Раніше це захворювання називали ще й інфлюенца (influenza) або гріппус (grippus)

Чому така увага приділяється одному захворюванню?

По-перше, величезне число хворіють в період епідемій. У період щорічних епідемій грипу навіть у наші дні хворіє до 15% населення Земної кулі.
По-друге, епідемії грипу супроводжуються великою кількістю смертельних випадків. І не важливо благополучна чи це Німеччина (як це було в 1999 році) чи "процвітаюча" Росія. Особливо страждають маленькі діти та люди старшої вікової групи.
По-третє, в захворювання залучаються багато органів і системи організму (дихальна, серцево-судинна, нервова, шлунково-кишковий тракт).
По-четверте, щорічно економічний збиток від грипу в Росії, за даними "Фармацевтичного вісника", в середньому становить приблизно 10,2 млрд. рублів, що відповідає 74-86% від усіх інфекційних захворювань. На лікування грипу і його ускладнень щорічно в світі витрачається близько $ 14,6 млрд.

Як поширюється інфекція.

Точно не відомо, але вчені припускають, що постійним місцем проживання вірусу грипу є екваторіальна зона. Саме тут протягом всього року постійно відзначаються випадки захворювання. У Північному і Південному півкулі грип - сезонне захворювання. У Північній півкулі в місцях з помірним кліматом він з'являється, в основному, в осінньо-зимові місяці. У Південній півкулі спалаху грипу бувають в період між травнем і вереснем. Така періодичність і "прихильність" грипу до холодного пори року, ймовірно, пов'язана з тим, що в цей період виникає найбільша скупченість людей у закритих приміщеннях.

Джерело інфекції

Джерело інфекції, як правило, хвора людина. Захворювання може протікати і в стертій формі. Припущення про те, що можлива передача вірусу від тварин людині поки що не одержало достовірного підтвердження.
Хворий заразний з кінця інкубаційного періоду і протягом перших 5 - 7 днів хвороби. Найбільшу небезпеку для оточуючих становлять хворі в перші 2 дні хвороби.
Через те, що в ці перші дні захворювання велику кількість хворих з різних причин змушений виходити з будинку і буває в громадських місцях, користується громадським транспортом, хвороба швидко поширюється, особливо у великих містах.

Шляхи передачі вірусу.

Передача інфекції здійснюється повітряно-крапельним шляхом. При диханні, чханні, кашлі, розмові вірус із слизистої оболонки верхніх дихальних шляхів з повітрям, що видихається, крапельками слини і мокроти виділяється у величезній кількості. Такі маленькі крапельки при чханні можуть розлітатися на кілька метрів.
Існує і другий шлях поширення збудника - контактно-побутовий. Зараження може відбуватися через предмети побуту, дитячі іграшки, білизна, посуд і т.д.


 
ir71Дата: Вівторок, 22/11/2011, 23:52 | Сообщение # 12
ir71
адмін
Группа: Администраторы
Сообщений: 7696
Статус: Offline
Чому терпнуть руки?

«Проблема полягає в тому, - розповідає Андрій Мизак, нейрохірург Міжнародного центру нейрохірургії, - що один з трьох нервів, який йде до долоні, а саме серединний нерв, стискається (синдром здавлення серединного нерва в зап’ястковому каналі) зв’язкою». Говорячи доступною мовою, на зап’ястках утворюється щось схоже на внутрішній мозоль. Здебільшого такі пацієнти скаржаться на неприємні відчуття, поколювання, затерпання в другому, третьому і четвертому пальці. Дуже часто жінки кажуть, що прокидаються в ночі і трусять руками, опускають їх до низу для того щоб полегшити ці симптоми. Бувають випадки, коли відбувається гіпертрофія м’язів долоні.

Захворювання це є надзвичайно поширене. «Особливо, - як зауважив пан Андрій, - коли врахувати, що наші жінки в Україні більше доять корів і сапають город, ніж на заході, де сільське господарство повністю автоматизоване. Тому можна навіть говорити, що хвороба має епідемічний характер в Україні».

Отже, групою ризику захворіти на карпальний синдром є жінки, які виконують багато фізичної специфічної роботи своїми руками. Варто пригадати вірш українського поета Грабовського, який пише, що не тільки «зліпаються віченьки, але й терпнуть рученьки» (мова йде про швачку). Тобто жінки, які виконують роботу швачок , ткаль, доярок, навіть можна говорити про музикантів, піаністок, про жінок, які працюють водіями тролейбусів, на виробництві носять важкі речі (наприклад, в хімчистці одяг) - всі вони можуть отримати дане захворювання. Чоловіки ж майже не хворіють таким захворюванням. Причиною, мабуть, є те, що жіночі руки є більш тендітні, створені не для важкої праці. Загалом можна говорити, що це є хвороба жіночих працьовитих рук

продовження.


 
20avgust17Дата: Четвер, 14/05/2020, 12:09 | Сообщение # 13
набираюсь досвіду
Группа: Відвідувач
Сообщений: 12
Статус: Offline
смешно)
 
dum4ik11Дата: Понеділок, 29/06/2020, 22:45 | Сообщение # 14
набираюсь досвіду
Группа: Відвідувач
Сообщений: 10
Статус: Offline
согласен
 
Кулінарний форум » Я-Жінка » Наше здоров"я » Медичний словник
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:


Copyright MyCorp © 2024