Кухня вихідного дня або Магія смаків у Талочки
| |
ir71 | Дата: П`ятниця, 11/03/2011, 16:56 | Сообщение # 1 |
адмін
Группа: Администраторы
Сообщений: 7696
Статус: Offline
| Каталог
|
|
| |
Наталонька | Дата: П`ятниця, 11/05/2012, 15:54 | Сообщение # 286 |
шеф-повар
Группа: Відвідувач
Сообщений: 625
Статус: Offline
| Talochka, не перестаєш дивувати своїми різноманітними рецептами, цікавими фактами та знаннями. Я по гарячих слідах купила сочевицю, дуже хочу спробувати цей продукт. Про враження напишу.
|
|
| | |
Talochka | Дата: Середа, 16/05/2012, 17:28 | Сообщение # 288 |
шеф-повар
Группа: Любитель солодкого!
Сообщений: 1158
Статус: Offline
| На продовження теми злаків та круп хочу поділитися з вами ще одним рецептом, основним інгредієнтом якого є кус-кус. Кус-кус — це крупа, яка робиться із зерен твердої пшениці чи проса. Виготовляють спочатку грубу манну крупу, яку збивають у більші частинки і просіюють через сито та висушують. Отриману крупу-зерна використовують як гарнір в приготуванні великої кількості страв у Північній Африці. Одна із алжирських назв кускусу перекладається як «їжа», що свідчить про те, яку велику роль він відіграє в житті народів, що населяють африканський континент. Останнім часом кускус став популярним у багатьох країнах світу, зокрема у Європі та в Росії. Я, як і в історії з сочевицею, довго шукала кус-кус, поки нарешті минулого року не привезла заповітну пачку з Швеції. І перший рецепт, який я згодом приготувала з кус-кусу, я побачила на каналі Меню ТВ. Там його готував Джеймс Різон. Отже,
Рагу з помiдорів і кус-кусу
Інгредієнти: Картопля - 4 шт. Цибуля - 1 шт. Морква - 2 шт. Часник - 2 зуб. Цуккіні - 1 шт. Томатна пасата - 800 г (я брала свіжі томати) Вода - 1 л Кус-кус - 150 г Базилік - 2 гілочки (у мене не було) Олія оливкова - 2 ст. л. Соус соєвий - 2 ст. л. Оцет бальзамічний білий (я брала винний оцет на травах) Сіль – за смаком Перець - за смаком
1. Усі овочі чистимо і нарізаємо на двосантиметрові кубики.
2. У розігріту глибоку каструлю наливаємо оливкову олію. Викладаємо туди всі нарізані овочі і часник (просто розчавити). Солимо, перчимо за смаком і все перемішуємо.
3. Додаємо білий бальзамічний оцет і соєвий соус.
4. Додаємо гілочки базиліку, подрібнені помідори і заливаємо водою.
5. Додаємо кус-кус, перемішуємо. Знімаємо з вогню, накриваємо кришкою і настоюємо ще хвилин 5.
Подавати рагу можна і в гарячому, і в холодному вигляді. Прекрасна вегетаріанська страва. (Я хоча і не вегетаріанка, але таку страву із задоволенням проміняю на якесь м’ясне печеня.) Смачно і ситно. Смачного!
"Будь-ласка, не ображайтеся на мене, якщо я ще не відповіла на ваші коментарі. Я в жодному разі не проігнорувала їх - просто мене не було на форумі." Наталя
|
|
| |
Ira | Дата: Середа, 16/05/2012, 17:45 | Сообщение # 289 |
найкращі кондитери
Группа: Любитель солодкого!
Сообщений: 2704
Статус: Offline
| Talochka, яка смакота . Ну хіба так можна ...я вже монітор облизала така апетитна фотка!!!
|
|
| |
оксанка | Дата: Середа, 16/05/2012, 18:08 | Сообщение # 290 |
найкращі кондитери
Группа: Ясне Сонечко
Сообщений: 5842
Статус: Offline
| Quote (Talochka) Рагу з помiдорів і кус-кусу ураааааааааа овочевий сезон розпочато!!!дяяяяяяяяяякую
|
|
| |
Оливка | Дата: Середа, 16/05/2012, 18:14 | Сообщение # 291 |
Гурман
Группа: файна газдиня
Сообщений: 110
Статус: Offline
| Quote (Talochka) Торт "Медовa насолода" Дуже смачний медовий торт. Гарно прикрашений, а в розрізі дуже ніжний, "тающий во рту".
Я ОЛЯ!
|
|
| |
Talochka | Дата: Четвер, 17/05/2012, 14:24 | Сообщение # 292 |
шеф-повар
Группа: Любитель солодкого!
Сообщений: 1158
Статус: Offline
| Ira, дякую! Quote (оксанка) ураааааааааа овочевий сезон розпочато!!! Оксанко, зізнаюся, що рецепт (вірніше фото) ще з минулого року. Але овочевий сезон уже скоро настане - я його сама так чекаю. Оливка Олю, дякую! Торт дійсно ніжний. А от стосовно прикрашання, то я навпаки щоразу перед тим, як ставити рецепт торта, вагаюся. Бо такої краси, яку наші тортові майстрині на чолі з господинею сайту творять, мені ніколи не досягти.
"Будь-ласка, не ображайтеся на мене, якщо я ще не відповіла на ваші коментарі. Я в жодному разі не проігнорувала їх - просто мене не було на форумі." Наталя
|
|
| |
ir71 | Дата: Четвер, 17/05/2012, 16:16 | Сообщение # 293 |
адмін
Группа: Администраторы
Сообщений: 7696
Статус: Offline
| Quote (Talochka) довго шукала кус-кус, поки нарешті минулого року не привезла заповітну пачку з Швеції. Наталю,бачу що у нас у Львові не проблема купити кус-кус.Всетаки Львів блище до тебе ніж Швеція
|
|
| |
Talochka | Дата: Четвер, 17/05/2012, 18:42 | Сообщение # 294 |
шеф-повар
Группа: Любитель солодкого!
Сообщений: 1158
Статус: Offline
| Quote (ir71) Всетаки Львів блище до тебе ніж Швеція Таки-так! Тим паче, що буде кого провідати у Львові.
"Будь-ласка, не ображайтеся на мене, якщо я ще не відповіла на ваші коментарі. Я в жодному разі не проігнорувала їх - просто мене не було на форумі." Наталя
|
|
| |
Talochka | Дата: Вівторок, 29/05/2012, 13:52 | Сообщение # 295 |
шеф-повар
Группа: Любитель солодкого!
Сообщений: 1158
Статус: Offline
| На минулих вихідних у мене знову була випічка з румбумбаром. Цього разу тарт. І тарт дуже смачний, в якому вдало поєдналися румбумбар, кардамон і апельсин. Він однаково добре смакує і теплим, і холодним наступного дня.
Ревеневий тарт з кремом
Вихід: 1 тарт діаметром 23 см, або 2 тарти діаметром 13 см, або 8 маленьких тартів діаметром 8 см.
Корж 3/4 чашки цільнозернового борошна 3/4 чашки звичайного борошна 1/4 ч.л. меленого кардамону 2 ст. ложки цукру дрібка солі 5 ст. ложок масла 1 велике яйце 2 ст. ложки (до 1/4 чашки) холодної води
У комбайні чи блендері змішайте два види борошна, кардамон, цукор і сіль. При пульсуючому режимі блендера додайте масло і яйце. Якщо тісто не хоче збиратися докупи, додавайте холодну воду – по одній ст. ложці, доки з тіста не можна буде сформувати колобок. Трохи приплюсність колоб тіста, загорніть у плівку і покладіть в холодильник мінімум на одну годину. Розігрійте духовку до 180° C. На злегка припиленій поверхні розкачайте тісто у корж товщиною 6 мм і викладіть його у форму для тартів. Не переживайте, якщо тісто місцями порвалось, - просто обережно заліпіть його. За допомогою виделки наколіть тісто, щоб воно не здувалось під час випікання. Випікайте протягом 10-15 хв, або поки корж майже повністю не пропечеться.
Начинка з ревеню та крему сік одного апельсина 2 ст. ложки меду 6-9 середніх стебел ревеню, порізаних на шматочки 1 см 3 яйця 1/2 склянки цукру 1/2 склянки сметани 1/4 склянки молока 1/2 ч.л. кардамону 1 ч.л. ванільного екстракту
У каструльці доведіть до кипіння апельсиновий сік і мед з півсклянкою води. Додайте порізаний ревінь і проваріть 2-3 хвилини. Процідити ревінь і викласти в миску – він ще трохи розм’якне в мисці. Продовжуйте кип’ятити апельсиновий сік з медом, доки він не загустіє і не перетвориться в соус, приблизно 8-12 хв (у мене він все одно не дуже загус). Зніміть з вогню і відставте.
В іншій ємності збийте яйця, цукор, сметану, молоко, кардамон і ваніль. Відставте.
Збирання тарту Ложкою обережно викладіть ревінь на спечену основу. Покрийте кремом. Поставте в духовку і випікайте протягом 20-25 хвилин для маленьких тартів і 35-40 хвилин – для великого. Тарт готовий, коли його вех почине набувати коричневого кольору. Вийміть з духовки і дайте йому охолонути 10 хв перед подачею. При подачі полийте увареним апельсиновим сиропом і присипте цукровою пудрою. Подавати теплим. Зберігати в холодильнику, краще в повітронепроникному контейнері. Смачного!
Дівчатонька, наполегливо рекомендую! Це дуже смачно! Кислинка румбумбару у поєднанні з солодом помаранчево-медового сиропу! Для мене тут і кардамон є важливим гравцем – дуже вдало він обрамляє цей букет індивідуальних смаків. А все це об’єднує в єдину смакову симфонію ніжний яєчний крем з нотками ванілі. З цієї норми у мне вийшов один тарт діаметром 20 см, 1 середній діаметром десь 8-10 см і ще один маленький, який я спекла у формі для маленьких кексів. При відсутності цільнозернового борошна можна брати лише звичайне.
"Будь-ласка, не ображайтеся на мене, якщо я ще не відповіла на ваші коментарі. Я в жодному разі не проігнорувала їх - просто мене не було на форумі." Наталя
|
|
| |
Леся | Дата: Вівторок, 29/05/2012, 13:54 | Сообщение # 296 |
найкращі кондитери
Группа: Ясне Сонечко
Сообщений: 5387
Статус: Offline
| Talochka, У тебе завжди щось нове і бомбезне!!!Дякую за рецептик!!!!!!!!!!!!
|
|
| | |
оксанка | Дата: Вівторок, 29/05/2012, 14:02 | Сообщение # 298 |
найкращі кондитери
Группа: Ясне Сонечко
Сообщений: 5842
Статус: Offline
| Quote (Talochka) Ревеневий тарт з кремом подивила м ся на фото, слюною давлюся, ну нє Наталочко то не чесно то просто кльово!!!!!!!!!!!!! Дякую догодила!!!!
|
|
| |
Talochka | Дата: Вівторок, 29/05/2012, 16:11 | Сообщение # 299 |
шеф-повар
Группа: Любитель солодкого!
Сообщений: 1158
Статус: Offline
| Лесю, це тобі дякую! Зорянчику, моє "фантастичне" спасибі! Оксанко, я та-а-ака рада, що догодила!
На вихідних пекла піцу. Я знаю, що піцою вас не здивую. Але якщо не рецептом, то можливо формою. Отже,
Tурецька піца Kimali Pide
Автор рецепта: Таня Shkoda з Кукінга. Піца дещо незвична за формою, але смачна.
(на 4 штуки) 2 склянки борошна 0,5 склянки теплого молока 1 ч.л. сухих дріжджів (10 г свіжих) 1 яйце 25 г маргарину 0,5 ч.л. солі 1 ч.л. меду (цукру)
Для начинки: 400 г фаршу 2 середніх цибулини 1 болгарський перець сіль, спеції за смаком рублена зелень 2-3 ст.л. олії
Молоко + маргарин + мед (цукор) + сіль підігріти до теплого стану, вбити яйце, розмішати. Дріжджі (сухі) змішати з борошном, влити молочну суміш, замісити тісто. Покласти в миску, накрити, поставити в тепле місце.
Тим часом беремося за начинку. Обсмажити дрібно порізану цибулю, додати порізаний смужками болг. перець, трохи пасерувати, додати фарш, обсмажити. Фарш необхідно ретельно і постійно розмішувати, інакше він схопиться грудочками. Фарш готувати 5-7 хвилин. Посолити, поперчити за смаком, додати рублену зелень. Перекласти на блюдо - нехай трохи охолоне.
Тісто розділити на 4 частини. Для формування рide використовується ось такий прийом: розкачуємо овал, робимо надрізи по боках, але не до кінця, потім перекидаємо відрізані (але не повністю) краї тіста по різні боки. Тісто за цим рецептом не липне ні до поверхні, ні до рук, тому підпилювати борошном не потрібно, інакше бортики не злипнуться з основою, і сік з начинки буде витікати. Ось скопіювала фото, по яких вам стане зрозуміло, як сформувати рide.
У готові човники викладаємо фарш і змащуємо краї рide рослинною олією.
Я ще присипала зверху сиром.
Випікаємо при 200°С приблизно 20-25 хвилин.
Смачного!
"Будь-ласка, не ображайтеся на мене, якщо я ще не відповіла на ваші коментарі. Я в жодному разі не проігнорувала їх - просто мене не було на форумі." Наталя
Сообщение отредактировал Talochka - Вівторок, 29/05/2012, 16:13 |
|
| |
Talochka | Дата: Вівторок, 29/05/2012, 19:36 | Сообщение # 300 |
шеф-повар
Группа: Любитель солодкого!
Сообщений: 1158
Статус: Offline
| М’ятно-апельсиновий хліб Дуже гарний, ароматний и повітряний хліб.
На одну велику буханку: 125 г молока; 7 г свіжих дріжджів; 250 г пшеничного борошна; 30 г масла кімнатної температури; 20 г цукрового піску; 5 г солі; 1 крупне яйце; 1 пучок свіжої м’яти; цедра 1 крупного апельсина; 0,5 ст. ложки лікеру Куантро; 1 яйце, збите з дрібкою солі, для змащування верху; борошно на посипання. Трохи масла для змащування бляшки.
Молоко для цього хліба потрібно ароматизувати: для цього на маленькому вогні доведіть його до кипіння разом з м’ятою, зніміть з плити і настоюйте 1 год. Процідіть. Змішайте апельсинову цедру з Куантро. Злегка змастіть бляшку маслом.
Замісіть тісто: Підігрійте молоко до температури тіла. Якщо ви замішуєте тісто вручну, вітріть дріжджі в борошно до утворення дрібних крихт. Після цього таким же способом вітріть в борошно з дріжджями вершкове масло, додайте сіль і цукор, потім яйце і ароматизоване молоко. В кінці роботи з тістом додайте цедру і ретельно вмішайте її. Сформуйте кулю, злегка присипте миску борошном і залиште в ній тісто на 1 год.
Потому викладіть тісто на злегка підпилену борошном робочу поверхню. Сформуйте батон і викладіть його на змащену маслом (вистелену папером) бляшку. З допомогою пензлика змажте верх заготовки яйцем з сіллю. Зачекайте, поки батон трішки підсохне, накрийте його рушником і поставте на розстоювання на 1,5 години або до тих пір, поки тісто не збільшиться вдвічі. Ще раз змажте верх. Зробіть надрізи по всій довжині батона.
Нагрійте духовку до 220°С. Поставте хліб у розігріту духовку, зменшіть нагрів до 210°С і печіть 2 хв, після чого понизьте температуру до 200°С і печіть ще 20-30 хв - до тих пір, поки хліб не стане темно-золотавим.
Подавайте у вигляді тостів з м’ятним маслом (масло, збите добіла з м’ятою).
Джерело: Ришар Бертине "Свой хлеб. Удивительное искусство и просто удовольствие".
Мои коментарі: Тісто, як завжди, мені місила хлібопічка. Але попередньо я, як і в рецепті, розкришила свіжі дріжджі і втерла їх у борошно, після чого все разом висипала у відерце ХП. (Таку технологію, коли свіжі дріжджі не «оживляються» попередньо рідиною і цукром, спробувала вперше. ) Апельсинову цедру я залила ложкою горілки, настояла і потім додала в тісто саму лише горілку, без цедри. Саме тому у мене вийшов такий гарний жовтий колір.
Хліб вийшов дуже м’яким і невагомим, з ніжним (не агресивним) м’ятним ароматом. Він смачний і свіжим, але слідуючи рекомендаціям автора, наступного дня я зробила з нього тости. Р.Бертине дійсно мав рацію: тости з цього хліба просто неймовірні! А який аромат був на кухні, поки готувалися тости!!! Отже, дівчатонька, пригощаю і рекомендую. Смачного! Якщо не переконала, то от вам ще фото з абрикосовим варенням на тості::p
"Будь-ласка, не ображайтеся на мене, якщо я ще не відповіла на ваші коментарі. Я в жодному разі не проігнорувала їх - просто мене не було на форумі." Наталя
Сообщение отредактировал Talochka - Вівторок, 29/05/2012, 19:37 |
|
| |
|