Страви на Святвечір.
| |
нeмаєтакої | Дата: Четвер, 09/12/2010, 13:04 | Сообщение # 1 |
Группа: Видалені
| Страви які ми готуємо на Святвечір. Наближається одне з найбільших християнських свят - Різдво Христове. Напередодні - 6 січня - кожна християнська родина збирається за столом до Святої вечері, а господиня дому готує 12 пісних страв, які символізують 12 апостолів Ісуса Христа. Так як у кожному регіоні України страви є трохи різними, я вирішила створити тему, в якій ми будемо ділитися стравами які ми готуємо в цей день.
|
|
| |
Росинка | Дата: Четвер, 09/12/2010, 18:28 | Сообщение # 2 |
кулінар
Группа: Відвідувач
Сообщений: 79
Статус: Offline
| В нас на Святвечір готує бабця і мама, а я асистую . Вони готують вареники з капустою і з картоплею, грибну підливку, жарять рибу, подають квашену капусту, оселедець, відкривають мариновані гриби, варять грибну юшку, кисіль з чорносливу, бабця пече "паляницю"( типу хліб, посипаний маком і жареною цибулькою) і ще жарять пампухи. Пампухи виходять смачні, але я їла смачніші Наприклад в Шацьку літом продають дуже смачні пампухи. Тісто їх особливе. І на базарі бабки продають пампухи, тісто яких нагадує смак пампухів з Шацьку. Там напевно є якісь особливості приготування. Мені одна жіночка розказувала, що тісто нібито готують на олії і воді, які попередньо кип"ятять, але рецепту я так і незнаю. Хотілося в цього року на Різдво такі пампухи пожарити, але не маю рецепту. Може ви, господиньки, знаєте подібні рецепти. Поділіться своїми секретами приготування пампухів
Я Оля!
Сообщение отредактировал Росинка - Четвер, 09/12/2010, 18:28 |
|
| |
ir71 | Дата: Неділя, 12/12/2010, 10:52 | Сообщение # 3 |
адмін
Группа: Администраторы
Сообщений: 7696
Статус: Offline
| Росинка, гарна розповідь. У нас на Свят вечір обовязково має бути грибна юшка,вареники з картоплею,вареники з гречкою та капустою,голубці з тертої сирої картоплі,грибна підлива,оселедець,мариновані гриби,пампухи,узвар,кутя.А решта то ще так доставляють для закуски-мариновані овочі,або якийсь пісний салат,наприклад з фасольки. Але ми досить часто на Вечерю їздимо до свекрухи в Карпати.І там скажу вам що стіл сутєво відрізняється від нашого львівського.Більше таких забутих українських страв-горох варений,капуста з грибами,пшениця з медом.
|
|
| |
оксанка | Дата: Неділя, 19/12/2010, 11:36 | Сообщение # 4 |
найкращі кондитери
Группа: Ясне Сонечко
Сообщений: 5842
Статус: Offline
| В нас традиційно на Святвечір колись готувала бабуся, але по своєму віку вона цього тепер не робить. Тому готуємо ми- мама і я. Традиційно кутя (з медом і горіхами), пампухи(доречі дуже смачні виставлю рецепт), гриби мариновані , риба смажена і риба запечена з овочами(то теперішнє вдосконалення), салат(картопля варена в мундирах різана кружечками , додати цибулі кружечками різаної, часничок, заправити олією і чуть оцту),вушка з грибами, пироги з картоплею і капустою, голубці з картоплею з грибною підливаю, зупа ( грубий ясік, багато грибів, морква пересмажена з цибулькою, трошки картопельки), і узвар...
|
|
| |
ir71 | Дата: Неділя, 19/12/2010, 15:22 | Сообщение # 5 |
адмін
Группа: Администраторы
Сообщений: 7696
Статус: Offline
| Quote (оксанка) гриби мариновані , риба смажена і риба запечена з овочами(то теперішнє вдосконалення), салат(картопля варена в мундирах різана кружечками , додати цибулі кружечками різаної, часничок, заправити олією і чуть оцту),вушка з грибами, пироги з картоплею і капустою, голубці з картоплею з грибною підливаю, зупа ( грубий ясік, багато грибів, морква пересмажена з цибулькою, трошки картопельки), і узвар... Стільки всього смачного!!!Дякую,Оксанко за смачну розповідь!!!
|
|
| |
Яринка-1 | Дата: Вівторок, 21/12/2010, 11:12 | Сообщение # 6 |
шеф-повар
Группа: Своя людина
Сообщений: 658
Статус: Offline
| Салат" Оселедець в томаті"
|
|
| |
comko | Дата: Понеділок, 27/12/2010, 18:36 | Сообщение # 7 |
дегустатор
Группа: Відвідувач
Сообщений: 37
Статус: Offline
| В нас традиційно на столі на Святий вечір кутя, вареники з картоплею і капустою, грибна підлива, риба смажена, копчена, шпроти в олії, грибна юшка (з грибами, гречкою та квашеною капустою), часничок на чотири кути ну і, звичайно, на тарілочці займає почесне місце на столі, узвар або кампот з вишні. Страв не нараховується 12, але обходимося ось цим, вже стандартним меню.
Мене звати Наталя!
|
|
| |
нeмаєтакої | Дата: Понеділок, 27/12/2010, 20:38 | Сообщение # 8 |
Группа: Видалені
| Quote (comko) часничок на чотири кути А це для чого? Щось нове, то напевне в кожному регіоні по-іншому.
|
|
| |
Pavluk | Дата: Понеділок, 27/12/2010, 21:51 | Сообщение # 9 |
шеф-повар
Группа: Відвідувач
Сообщений: 1650
Статус: Offline
| В нас все як більшості: кутя, голубці з бульби та гречки, вареники з капустою і до них смажена цибуля на нерафінованій олії. Ще пампухи, смажена риба, копчена риба або оселедець по-домашньому, грибна юшка і капусняк з пшоном. Обов'язково вишневий кисіль з кампоту, ну і фрукти, переважно яблука. В нас на кути столу кладемо(для благополуччя та злагоди в сім'ї): горіх, зубок часнику, яблуко та головка маку, а під скатертину сіно. Коли я і брат були маленькі ми залазили під стіл і кокали, або кукурікали - щоб кури неслися добре. Але тепер ми дорослі маєсо своїх діток, а курочок - нема
|
|
| |
comko | Дата: Вівторок, 28/12/2010, 13:55 | Сообщение # 10 |
дегустатор
Группа: Відвідувач
Сообщений: 37
Статус: Offline
| Quote (Pavluk) А це для чого? Щось нове, то напевне в кожному регіоні по-іншому. Під скатертину бабця завжди клала сіно, а на чотири кути по зубчику часнику, а під стіл дідух. Це для благополуччя, щоб в господарці все велося і родилося.
Мене звати Наталя!
|
|
| |
оксанка | Дата: Четвер, 30/12/2010, 17:40 | Сообщение # 11 |
найкращі кондитери
Группа: Ясне Сонечко
Сообщений: 5842
Статус: Offline
| Quote (Pavluk) капусняк з пшоном Напиши рецепт , я його шукала
|
|
| |
Pavluk | Дата: П`ятниця, 31/12/2010, 18:19 | Сообщение # 12 |
шеф-повар
Группа: Відвідувач
Сообщений: 1650
Статус: Offline
| оксанка, шойно розпитала бабу як вона готує капусняк. Баба бере кислу капусту і пшоно, кидає в каструлю, і варить доки не звариться пшоно. Потім зажарює цибулькою, і підбиває мукою. Ще можна добавити червону фасолю, зварену і пом'яту. От і весь секрет. Ну звісно сіль, перець до смаку
|
|
| |
Яринка-1 | Дата: Неділя, 02/01/2011, 18:41 | Сообщение # 13 |
шеф-повар
Группа: Своя людина
Сообщений: 658
Статус: Offline
| Пісний капусняк с пшоном або гречкою В кипячу воду кидаємо картоплю,хай вариться.Коли картопля майже готова ,насипати пшоно.На 2 л каструлю я даю 100 гр пшона. На сковорідку налити олію,дати цибулю та жарити її,потім дати потерту морквину та квашену капусту( капусти беру 1 стакан великий).Тушити( коли протушена капуста вона не пахне кислим) то 20 хвилин,потім дати 1 ст.л томату.Все то вкинути до каструлі.Хай все кипить 5 хвилин.Посолити,поперчити ,добавити зелень.Смачного
Сообщение отредактировал Яринка-1 - Неділя, 02/01/2011, 18:43 |
|
| |
ir71 | Дата: Середа, 19/01/2011, 15:27 | Сообщение # 14 |
адмін
Группа: Администраторы
Сообщений: 7696
Статус: Offline
| Пісні пампухи
|
|
| |
|