В гості до Ірини
 Страви на Святвечір. - Кулінарний форум
[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Модератор форуму: Зоряна9810  
Страви на Святвечір.
нeмаєтакоїДата: Четвер, 09/12/2010, 13:04 | Сообщение # 1
Группа: Видалені





Страви які ми готуємо на Святвечір.

Наближається одне з найбільших християнських свят - Різдво Христове. Напередодні - 6 січня - кожна християнська родина збирається за столом до Святої вечері, а господиня дому готує 12 пісних страв, які символізують 12 апостолів Ісуса Христа.

Так як у кожному регіоні України страви є трохи різними, я вирішила створити тему, в якій ми будемо ділитися стравами які ми готуємо в цей день.

 
РосинкаДата: Четвер, 09/12/2010, 18:28 | Сообщение # 2
кулінар
Группа: Відвідувач
Сообщений: 79
Статус: Offline
В нас на Святвечір готує бабця і мама, а я асистую smile . Вони готують вареники з капустою і з картоплею, грибну підливку, жарять рибу, подають квашену капусту, оселедець, відкривають мариновані гриби, варять грибну юшку, кисіль з чорносливу, бабця пече "паляницю"( типу хліб, посипаний маком і жареною цибулькою) і ще жарять пампухи. Пампухи виходять смачні, але я їла смачніші smile Наприклад в Шацьку літом продають дуже смачні пампухи. Тісто їх особливе. І на базарі бабки продають пампухи, тісто яких нагадує смак пампухів з Шацьку. Там напевно є якісь особливості приготування. Мені одна жіночка розказувала, що тісто нібито готують на олії і воді, які попередньо кип"ятять, але рецепту я так і незнаю. Хотілося в цього року на Різдво такі пампухи пожарити, але не маю рецепту. Може ви, господиньки, знаєте подібні рецепти. Поділіться своїми секретами приготування пампухів

Я Оля!

Сообщение отредактировал Росинка - Четвер, 09/12/2010, 18:28
 
ir71Дата: Неділя, 12/12/2010, 10:52 | Сообщение # 3
ir71
адмін
Группа: Администраторы
Сообщений: 7696
Статус: Offline
Росинка, гарна розповідь.
У нас на Свят вечір обовязково має бути грибна юшка,вареники з картоплею,вареники з гречкою та капустою,голубці з тертої сирої картоплі,грибна підлива,оселедець,мариновані гриби,пампухи,узвар,кутя.А решта то ще так доставляють для закуски-мариновані овочі,або якийсь пісний салат,наприклад з фасольки.
Але ми досить часто на Вечерю їздимо до свекрухи в Карпати.І там скажу вам що стіл сутєво відрізняється від нашого львівського.Більше таких забутих українських страв-горох варений,капуста з грибами,пшениця з медом.


 
оксанкаДата: Неділя, 19/12/2010, 11:36 | Сообщение # 4
оксанка
найкращі кондитери
Группа: Ясне Сонечко
Сообщений: 5842
Статус: Offline
В нас традиційно на Святвечір колись готувала бабуся, але по своєму віку вона цього тепер не робить. Тому готуємо ми- мама і я. Традиційно кутя (з медом і горіхами), пампухи(доречі дуже смачні виставлю рецепт), гриби мариновані , риба смажена і риба запечена з овочами(то теперішнє вдосконалення), салат(картопля варена в мундирах різана кружечками , додати цибулі кружечками різаної, часничок, заправити олією і чуть оцту),вушка з грибами, пироги з картоплею і капустою, голубці з картоплею з грибною підливаю, зупа ( грубий ясік, багато грибів, морква пересмажена з цибулькою, трошки картопельки), і узвар... smile

 
ir71Дата: Неділя, 19/12/2010, 15:22 | Сообщение # 5
ir71
адмін
Группа: Администраторы
Сообщений: 7696
Статус: Offline
Quote (оксанка)
гриби мариновані , риба смажена і риба запечена з овочами(то теперішнє вдосконалення), салат(картопля варена в мундирах різана кружечками , додати цибулі кружечками різаної, часничок, заправити олією і чуть оцту),вушка з грибами, пироги з картоплею і капустою, голубці з картоплею з грибною підливаю, зупа ( грубий ясік, багато грибів, морква пересмажена з цибулькою, трошки картопельки), і узвар...

Стільки всього смачного!!!Дякую,Оксанко за смачну розповідь!!!


 
Яринка-1Дата: Вівторок, 21/12/2010, 11:12 | Сообщение # 6
Яринка-1
шеф-повар
Группа: Своя людина
Сообщений: 658
Статус: Offline
Салат" Оселедець в томаті"

 
comkoДата: Понеділок, 27/12/2010, 18:36 | Сообщение # 7
comko
дегустатор
Группа: Відвідувач
Сообщений: 37
Статус: Offline
В нас традиційно на столі на Святий вечір кутя, вареники з картоплею і капустою, грибна підлива, риба смажена, копчена, шпроти в олії, грибна юшка (з грибами, гречкою та квашеною капустою), часничок на чотири кути ну і, звичайно, на тарілочці займає почесне місце на столі, узвар або кампот з вишні. Страв не нараховується 12, але обходимося ось цим, вже стандартним меню.

Мене звати Наталя!
 
нeмаєтакоїДата: Понеділок, 27/12/2010, 20:38 | Сообщение # 8
Группа: Видалені





Quote (comko)
часничок на чотири кути

А це для чого? Щось нове, то напевне в кожному регіоні по-іншому.
 
PavlukДата: Понеділок, 27/12/2010, 21:51 | Сообщение # 9
шеф-повар
Группа: Відвідувач
Сообщений: 1650
Статус: Offline
В нас все як більшості: кутя, голубці з бульби та гречки, вареники з капустою і до них смажена цибуля на нерафінованій олії. Ще пампухи, смажена риба, копчена риба або оселедець по-домашньому, грибна юшка і капусняк з пшоном. Обов'язково вишневий кисіль з кампоту, ну і фрукти, переважно яблука.
В нас на кути столу кладемо(для благополуччя та злагоди в сім'ї): горіх, зубок часнику, яблуко та головка маку, а під скатертину сіно. Коли я і брат були маленькі ми залазили під стіл і кокали, або кукурікали - щоб кури неслися добре. Але тепер ми дорослі маєсо своїх діток, а курочок - нема cool


 
comkoДата: Вівторок, 28/12/2010, 13:55 | Сообщение # 10
comko
дегустатор
Группа: Відвідувач
Сообщений: 37
Статус: Offline
Quote (Pavluk)
А це для чого? Щось нове, то напевне в кожному регіоні по-іншому.

Під скатертину бабця завжди клала сіно, а на чотири кути по зубчику часнику, а під стіл дідух. Це для благополуччя, щоб в господарці все велося і родилося.


Мене звати Наталя!
 
оксанкаДата: Четвер, 30/12/2010, 17:40 | Сообщение # 11
оксанка
найкращі кондитери
Группа: Ясне Сонечко
Сообщений: 5842
Статус: Offline
Quote (Pavluk)
капусняк з пшоном

Напиши рецепт , я його шукала tongue


 
PavlukДата: П`ятниця, 31/12/2010, 18:19 | Сообщение # 12
шеф-повар
Группа: Відвідувач
Сообщений: 1650
Статус: Offline
оксанка, шойно розпитала бабу як вона готує капусняк.
Баба бере кислу капусту і пшоно, кидає в каструлю, і варить доки не звариться пшоно. Потім зажарює цибулькою, і підбиває мукою. Ще можна добавити червону фасолю, зварену і пом'яту. От і весь секрет. Ну звісно сіль, перець до смаку biggrin


 
Яринка-1Дата: Неділя, 02/01/2011, 18:41 | Сообщение # 13
Яринка-1
шеф-повар
Группа: Своя людина
Сообщений: 658
Статус: Offline
Пісний капусняк с пшоном або гречкою

В кипячу воду кидаємо картоплю,хай вариться.Коли картопля майже готова ,насипати пшоно.На 2 л каструлю я даю 100 гр пшона.
На сковорідку налити олію,дати цибулю та жарити її,потім дати потерту морквину та квашену капусту( капусти беру 1 стакан великий).Тушити( коли протушена капуста вона не пахне кислим) то 20 хвилин,потім дати 1 ст.л томату.Все то вкинути до каструлі.Хай все кипить 5 хвилин.Посолити,поперчити ,добавити зелень.Смачного

Сообщение отредактировал Яринка-1 - Неділя, 02/01/2011, 18:43
 
ir71Дата: Середа, 19/01/2011, 15:27 | Сообщение # 14
ir71
адмін
Группа: Администраторы
Сообщений: 7696
Статус: Offline
Пісні пампухи



 
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:


Copyright MyCorp © 2024