Нам треба - на 3 л каструлю білих сухих грибів - 200-300 гр
1 яйце
сметана
цибулина
Гриби бажано попередньо намочити на 2-3год або краще на ніч
Наливаємо дві третини чистої зимної води і додаємо гриби.
Ніяких спецій! Коли закипить,треба зменшити вогонь і зняти пінку.
На повільному вогні варимо 40-80 хв
Доки гриби варяться, беремо одну цибулину і дрібно ріжимо.Поджарюємо на вершковому маслі до прозорості.
Додаємо 3-4 ст л борошна і трохи прожарюємо все це до світло коричневого кольору.Потім необхідно додати200 мл 10-15 жирних вершків або домашньої сметани.
Це все ретельно перемішуємо, краще деревяною лопаткою.Хай трохи покипить.
Грибний розсіл доводимо до кипіння і вливаємо вміст пательні.
Коли закипить то чайною ложкою набираємо маленькі кульки з приготовленою сумішю для кльоцок і з допомогою іншої маленької ложки опускаємо це в киплячий бульон.
Все варимо ще 5-7хв
Солимо, перчимо за смаком. Можна долити кипятка по потребі.
Гриби не люблять інших спецій, які перебивають або поглинають їх неповторний аромат.Подавати можна зі зеленю
Для кльоцок :
жовток змішати з молоком(1-2 ложки) або водою і додати борошна так щоб вийшла маса схожа на густу сметану.