Кухня вихідного дня або Магія смаків у Талочки
| |
ir71 | Дата: П`ятниця, 11/03/2011, 16:56 | Сообщение # 1 |
адмін
Группа: Администраторы
Сообщений: 7696
Статус: Offline
| Каталог
|
|
| |
Talochka | Дата: Субота, 14/12/2013, 01:35 | Сообщение # 586 |
шеф-повар
Группа: Любитель солодкого!
Сообщений: 1158
Статус: Offline
| LILEJA, _uliana_88,
"Будь-ласка, не ображайтеся на мене, якщо я ще не відповіла на ваші коментарі. Я в жодному разі не проігнорувала їх - просто мене не було на форумі." Наталя
|
|
| |
muroslava07 | Дата: Вівторок, 31/12/2013, 02:46 | Сообщение # 587 |
Гурман
Группа: файна газдиня
Сообщений: 122
Статус: Offline
| Talochka, дякую за рецепт булочок з висівками. Те що давно шукаю. Бо магазину вже не погану виручку дала за ці булочки, а рецепти все не такі як треба попадались.
|
|
| |
Talochka | Дата: Вівторок, 31/12/2013, 16:08 | Сообщение # 588 |
шеф-повар
Группа: Любитель солодкого!
Сообщений: 1158
Статус: Offline
| muroslava07, буду дуже рада, якщо рецепт знадобиться.
"Будь-ласка, не ображайтеся на мене, якщо я ще не відповіла на ваші коментарі. Я в жодному разі не проігнорувала їх - просто мене не було на форумі." Наталя
|
|
| |
Talochka | Дата: Понеділок, 13/01/2014, 17:38 | Сообщение # 589 |
шеф-повар
Группа: Любитель солодкого!
Сообщений: 1158
Статус: Offline
| Оскількице мій перший пост тут у Новому році, то хочу вас усіх ще у себе в темі привітати з НовимРоком та Різдвом Христовим! Відповідно і перший у цьому році рецепт мені хотілосяпоставити святковий - Новорічно-Різдвяний. A відтак поділюся з вами рецептом Різдвяного фруктового кекса.
Пекла я цей кекс ще в грудні, але розрізали ікуштували ми його вже у цьому році - на Різдво. Тобто цей кекс наряду із штолленом відноситься до традиційної в Західній Європі Різдвяної випічки тривалого дозрівання. Але на відміну від штоллена цей кекс печеться без дріжджів і має ще одну особливість - просочування алкоголем протягом усього періоду його визрівання. Не буду більше нічого говорити, а ставлю рецепт.
Різдвяний фруктовий кекс
Інгредієнти: 250 г вершкового масла, порізанного на шматочки 185 г коричневого цукру 125 мл бренді чи коньяку 125 мл води 1 кг суміші фруктів (у мене 250 г изюму, 100 г кишмишу, 100 г кураги, 200 г фиіників, 100 журавлини) 5 збитих яєць 2 ст.л. патоки чи меду 2 ч.л. лимонно цедри 2 ст.л. апельсинової цедри 325 г борошна 2 ст.л. розпушувача* 0,5 ч.л. соди 1,5 ч.л. спецій (у мене імбир, мускатний горіх, кориця, гвоздика, перець) 150 г бланшированого мигдалю
* див. мій коментарнижче
Приготування: Покладіть масло, коричневий цукор, бренді, воду і сухофрукти в кастрюлю. На маленькомувогні доведіть до кипіння і варіть 10 хвилин, часто помішуючи. Дайте охолонути. Цю суміш можна приготувати з вечора, а кекс робити на наступний день. Тільки суміш потрібно буде злегка нагріти, щоб масло розійшлося. Нагрійте духовку до 150 градусів. Змажте маслом форму 23 см в діаметрі. Застеліть її пергаментним папером, боки зробіть вищими на 5 см, кекс підніметься. (Я взагалі пекла у каструлі, як паску) Перекладіть вистиглу фруктову суміш в миску. Додайте збиті яйця, патоку і цедру, перемішайте лопаткою. Просійте борошно, соду, розпушувач і спеції. Подрібніть половину мигдалю і додайте в суміш. Викладіть тісто ложкою в форму. Верх прикрасьте мигдалем, що лишився. Випікайте 1 год, а потому накрийте верх листом паперу і готуйте ще близько години до чистої зубочистки. Остудіть кекс в формі, а тоді загорніть у фольгу і зберігайте в пакеті у прохолодному темному місці близько місяця. Хоча, кажуть, його можна зберігаит до 3-х місяців. Перед зберіганням можна простромити кекс зубочисткою і збризнути коньяком і до подачі так «поїти» кекс регулярно. Верх такого кекса можна і не прикрашати мигдалем, а покрити після визрівання глазур’ю (що я і зробила) чи прикрасити за бажанням.
Дівчатонька, кекс дуже смачний: багатий, насичений смаками, знеймовірним ароматом. Просочувала я його коньяком приблизно раз в 3-4 дні. Відповідно можете уявити, як він вддавався запахом, коли я його розрізала. * Щодо розпушувача. Хоча мене і насторожилакількість 2 ст.л., але я все-таки дотрималась рецепта. І мушу зізнатися, що кекс у мене "просів" всередині (Я просто його потім перевернула догори дном, полила глазур'ю - тому нічого не видно). Я потім консультувалася з автором рецепта, яка уже два роки поспіль пече цей кекс, додаючи дійсно 2 ст.л. розпушувача. Але ми дійшли до того, що розпушувач може бути різної сили, зокрема американський розпушувач не такий сильний, як наш. Тому я рекомендую все-таки зменшити кількість розпошувача до 1 повної ст. л. Звичайно, уже зараз рецепт не зовсім актуальний. Вірніше, кексом ми ще досі смакуємо (він дуже ситний, і я насолоджуюсь по невеликому шматочку), але от випікати його треба ще до Нового року. Але зате якщо в кінці року ви згадаєте про цей рецепт, то зможете ласувати цим кексом уже на наступне Різдво.
Смачного!
"Будь-ласка, не ображайтеся на мене, якщо я ще не відповіла на ваші коментарі. Я в жодному разі не проігнорувала їх - просто мене не було на форумі." Наталя
Сообщение отредактировал Talochka - Понеділок, 13/01/2014, 17:46 |
|
| |
Talochka | Дата: Середа, 15/01/2014, 20:14 | Сообщение # 590 |
шеф-повар
Группа: Любитель солодкого!
Сообщений: 1158
Статус: Offline
| Основа цього пирога – гарбузяна коврижка з додаваннямімбирних цукатів, а верх – тонкий шар кремового гарбузяного чізкейку. Тобто тут 2 в 1: і пряна коврижка, і чізкейк. А все разом дає нам чудове поєднання ніжної сирної текстури і вогкого імбирного кекса. І плюс виглядає гарно, особливо, якщо гарбуз яскраво кольору. А ще можна сам кекс розрізати навпіл, і гарбузяно-сирну масу викласти ще й між коржами (збільшивши її норму) – тоді вийде справжній торт. Так що рекомендую рецепт:
Гарбузяна коврижка з гарбузяно-сирним кремом
На 8-12 порцій Для основи: 1 склянка борошна 1 склянка цукру 1 ч.л. порошку для випічки ½ ч.л. соди ½ ч.л. солі 1½ ч.л. меленої кориці ¼ ч.л. меленого мускатного горіха ¼ ч.л. меленого імбиру 1/8 ч.л. меленої гвоздики 1/3 склянки рослинної олії 210 г гарбузяного пюре 2 великих яйця (кімнатної температури) 1 ч.л. ванільного екстракту 1/3 склянки дрібно порізаних імбирних цукатів
Для сирної начинки: 224 крем-сиру, кімнатної температури (у мене сирний крем President) ½ склянки цукру ½ склянки сметани 2 яйця (кімнатної температури) ½ ч.л. ванільного екстракту 2 ч.л борошна ¼ ч.л мускатного горіха 1/8 ч.л (дрібка) солі 210 г гарбузяного пюре
Приготування коврижки: Розігрійте духовку до 175°C. Злегка змажте форму (у мене квадратна роз’ємна прибл. 23х23 см) і застеліть папером для випічки. Змішайте сухі інгредієнти у великій мисці. В іншій мисці збийте олію, гарбузяне пюре, яйця і ванільний екстракт. Влийте цю суміш до сухих інгредієнтів і перемішайте. Додайте порізаний імбир. Вилийте тісто у підготовлену форму і розрівняйте. Поставте в духовку і випікайте прибл. 25 хв, доки скіпка, встромлена в центр пирога, не буде виходити чистою. Не дозволяйте йому зарум’янитись до коричневого кольору, тобто не перепечіть. Вийміть з духовки і залиште на решітці, поки готуватимете сирний крем. Температуру духовки знизьте до 150°C. Приготування сирної начинки: Збийте міксером на середній швидкості крем-сир з цукром до кремоподібної однорідної консистен- ції. Вбийте сметану. Зменшіть швидкість міксера і введіть по одному яйця, збиваючи кожного разу. Додайте ванільний екстракт, борошно, мускатний горіх і сіль. Приблизно 1/3 склянки сирної маси покладіть у поліетиленовий кульок із застібкою-блискавкою і поки що відкладіть вбік. В іншій ємності міксером (не миючи насадки) збийте гарбузяне пюре до гладкого стану. Додайте чашку сирної маси і добре перемішайте. Тоді додайте цю суміш до сирної маси, що лишилася, і на малій швидкості добре все змішайте. Вилийте сирно-гарбузяну масу на уже охололий корж і розрівняйте. Зріжте кутик кулька і вичавте довільними візерунками білу сирну масу. За допомогою зубочистки чи скіпки зробіть завитки. Поставте форму знову в духовку і випікайте 20 хвилин. Виключіть духовку, привідкрийте дверцята (вставте дерев’яну ложку утримувати їх привідкритими), і нехай кекс постоїть там ще 15 хв. Вийміть з духовки і поставте на решітку вистигати. Коли охолоне, помістіть в холодильник мінімум на 2 год перед тим, як розрізати. Зберігати, прикривши, в холодильнику, але перед подачею вийняти заздалегідь, щоб кекс-чізкейк нагрівся до кімнатної температури. Смачного!
І ще порада: для того, щоб рівно і акуратно розрізати коврижку, треба щоразу ніж занурювати у гарячу воду і насухо витирати. Я цього не зробила, вірніше, так як кекс був на виніс, то різала його взагалі не я. Тому й шматочки виглядають неохайно. Але це жахливе фото я поставила, щоб ви побачили, як ефектно виглядають розводи з оранжевої і білої сирної маси.
"Будь-ласка, не ображайтеся на мене, якщо я ще не відповіла на ваші коментарі. Я в жодному разі не проігнорувала їх - просто мене не було на форумі." Наталя
Сообщение отредактировал Talochka - Середа, 15/01/2014, 20:20 |
|
| |
Ксюша | Дата: Середа, 15/01/2014, 21:10 | Сообщение # 591 |
найкращі кондитери
Группа: Ясне Сонечко
Сообщений: 4630
Статус: Offline
| Talochka, вмієш ти дивувати своєю випічкою.Дякую за те що ділишся з нами не тільки рецептами, а й історією їх виникнення.
Не надо злить глупую маленькую блондинку,она может оказаться умной стервой с двумя высшими образованиями
|
|
| |
Talochka | Дата: Середа, 15/01/2014, 23:40 | Сообщение # 592 |
шеф-повар
Группа: Любитель солодкого!
Сообщений: 1158
Статус: Offline
| Ксюша, мені це в радість, ти ж знаєш. Ти теж, до речі, любиш різними кулінарними історіями з нами ділитися.
"Будь-ласка, не ображайтеся на мене, якщо я ще не відповіла на ваші коментарі. Я в жодному разі не проігнорувала їх - просто мене не було на форумі." Наталя
|
|
| |
muroslava07 | Дата: Середа, 15/01/2014, 23:52 | Сообщение # 593 |
Гурман
Группа: файна газдиня
Сообщений: 122
Статус: Offline
| Talochka, дуже смачно виглядає, а узори на кремі... ммммм! Лишилось в селі взяти гарбуза. До речі, він може бути будь-який чи Арабський?
|
|
| |
Talochka | Дата: Середа, 15/01/2014, 23:59 | Сообщение # 594 |
шеф-повар
Группа: Любитель солодкого!
Сообщений: 1158
Статус: Offline
| muroslava07, дякую! Гарбуз можна брати будь-якого сорту, але я більше всього люблю сорт, який називають горіховим: він має грушовидну форму, дуже яскравий помаранчевий колір і дуже солодкий.
"Будь-ласка, не ображайтеся на мене, якщо я ще не відповіла на ваші коментарі. Я в жодному разі не проігнорувала їх - просто мене не було на форумі." Наталя
|
|
| |
muroslava07 | Дата: Четвер, 16/01/2014, 01:22 | Сообщение # 595 |
Гурман
Группа: файна газдиня
Сообщений: 122
Статус: Offline
| Talochka, горіховий і арабський виходить один і то й же. Він ще має запах дині.
|
|
| |
Talochka | Дата: Четвер, 30/01/2014, 16:04 | Сообщение # 596 |
шеф-повар
Группа: Любитель солодкого!
Сообщений: 1158
Статус: Offline
| Я обіцяла поділитися рецептом торта, що пекла ще на Новий рік і не можу цього не зробити, тому щоторт настільки смачний і ароматний, що просто не може залишити байдужим. Саме завдяки аромату глінтвейна він вийшов вишукано-святковим, по-справжньому зимовим.
Інгредієнти На 1кг бисквіту: · 200 г борошна · 150 г цукру(I) · 5 г солі · 10 г розпушувача · 5 г спецій для глінтвейна мелених (кориця, імбир, кардамон, гвоздика, духмяний перець) · 100 г олії (без запаху) · 5 жовтків · 150 г червоного сухого вина · 5 г ваніліну · 5 білків · 100 г цукру(II) · 1 дрібка солі Для крему: · 500 г вершкового сиру (або дуже густої сметани) · 50 г цукрової пудри · цедра половини лимона · 5 г желатину Для лимонів в глінтвейні: · 2 лимони · 200 мл червоного сухого вина · 5 г спецій для глінтвейна (кориця, імбир, кардамон,гвоздика, духмяний перець) · 200 г цукру Для просочування: · сироп, в котрому варилися лимони
Приготування Бисквіт Підготувати 2 роз’ємні форми для випічки діаметром 18 см, змазати маслом або застелити пергаментом лише дно (стінки змазувати не потрібно). Борошно, цукор (I), сіль, розпушувач, спеції, ванілін змішати в одній мисці. Олію, жовтки, вино змішати в іншій мисці. Білки збити із дрібкою солі до ніжної піни, потім, продовжуючи збивати, додавати цукор (II) в декілька прийомів. Тобто не слід висипати весь цукор відразу, а треба всипати его за 3–4 рази. Білки повинні бути збиті до твердих піків. Змішати сухі інгредієнти з рідкими, а потім в декілька прийомів вмішати з допомогою лопатки в тісто білки. Надто довго мішати не потрібно, щоб тісто не осіло. Вилити тісто у 2 форми. Випікати у попередньо розігрітій до 175°С духовці протягом 30 хвилин. Перевірити готовність тіста зубочисткою, увіткнувши її в середину коржа, вийнята зубочистка повинна залишатися сухою, без слідів тіста. Дістати форми з духовки і дати коржам повністю вистигнути.
Лимони углінтвейні Лимони нарізати на тонкі кружальця. Змішати в рунделику решту інгредієнтів, поставити на вогонь і довести до кипіння. Додати лимони і варити протягом 10 хвилин.
Крем Для крему розпустити желатин в 25 мл води. Змішати вершковий сир с цукровою пудрою і цедрою лимона, а потім і з желатином.
Збирання Кожний випечений корж розрізати на 2 частини, тобто повинно вийти 4 коржі. Кожний корж просочити сиропом, в якому варилися лимони. На перший корж нанести 1/3 крему і прикрити другим коржем, потім повторити те ж саме з іншими коржами. Обмазати кремом також верх та боки. Поставити торт в холодильник.
Оздоблення Лимони викладаємо на торт «художньою гіркою». Сироп, що залишився, можна уварити до густого стану и полити лимони.
Коментарі: Я робила торт на 2 порції (порціюкрему можна було і ще збільшити). Коли я розрізала коржі, то ледь не знепритомніла від п'янкого (в буквальном смислі ), чарівного аромату. Я без вагань зарахувала торт до улюблених і тому впевнено рекомендую його і вам!
"Будь-ласка, не ображайтеся на мене, якщо я ще не відповіла на ваші коментарі. Я в жодному разі не проігнорувала їх - просто мене не було на форумі." Наталя
Сообщение отредактировал Talochka - Четвер, 30/01/2014, 16:10 |
|
| |
_uliana_88 | Дата: Четвер, 30/01/2014, 17:25 | Сообщение # 597 |
шеф-повар
Группа: файна газдиня
Сообщений: 624
Статус: Offline
| Talochka, який цікавий тортик і надзвичайно спокусливий шматочок дякую, що поділилася!!
|
|
| |
muroslava07 | Дата: Четвер, 30/01/2014, 20:20 | Сообщение # 598 |
Гурман
Группа: файна газдиня
Сообщений: 122
Статус: Offline
| о це має бути смакотяшкою.Talochka, дякую за рецепт. Записую собі. Мій чоловік такі полюбляє!
|
|
| |
Talochka | Дата: Середа, 12/03/2014, 18:52 | Сообщение # 599 |
шеф-повар
Группа: Любитель солодкого!
Сообщений: 1158
Статус: Offline
| _uliana_88, muroslava07, буду рада, якщо рецепт пригодиться. Мене він дійсно вразив.
Додано (12/03/2014, 18:52) --------------------------------------------- Дівчатонька, після певної відсутності хочу запропонувати вам смачні пиріжки. Pублене, трохи шарувате тісто і кисленька начинка з журавлини, котру яблуко робить ніжнішою. Та й виглядають ці малятка доволі мило. Правда, у мене вони вийшли «прикрашені» кривавими потьоками, але, на мій погляд, начинка, що витікла, іноді робить випічку ще більш домашньою і апетитною.
Міні-пиріжки з журавлиною і яблуком
Тісто: - 400 гр борошна - 2 ч.л. цукру - 230 гр вершковог масла, дуже холодного - 1/2 ч.л. солі - 1/2 склянки холодної води
Начинка: - 0,5 л журавлини (свіжої чи замороженої) - 1/2 склянки цукру (з такою кількістю начинка виходить кисло-солодка на смак, хто хоче солодшу, я б радила взяти більше цукру або додати мед за смаком) - 2 невеликих яблука - 2 ч.л. цедри апельсина, натертої на дрібній тертці
Для змазування: - 1 яйце - 1 ст.л. води Збовтати яйце з водою, але не сильно.
Для посипки: - цукор, бажано крупними кристалами
Для приготування тістапокласти в чашу кухонного комбайну чиміксера усі інгредієнти, крім води, змішувати протягом 30 секунд, щоб вийшли дрібні крихти. Потому додати воду і замісити тісто. Сильно м’яти його не треба, зібоати в кулю і все. Якщо тісто в кулю не збирається і розсипається, додати ще 2 ст.л. води. Тісто загорнути в харчову плівку і покласти в холодильник мінімум на 30 хвилин.
Для начинки покласти журавлинуу в рунделик і поставити його на плиту на середній вогонь. Коли ягода почне тріскати (з’являються такі звуки, нібито маленькі ляски), додати цукор і цедру. Готувати на середньому вогні, помішуючи, приблизно 15 хвилин, щоб вийшла густа маса. Яблука почистити і вирізати насінневу коробку. Нарізати маленькими шматочками і додати до журавлини. Перемішати.
Тісто розкачати на поверхні, присипаній борошном, до товщини 1,5-2 мм. Формочками вирізати парну кількість кружечків, по два на пиріжок. Викласти кружечки на бляшку, застелену пергаментним папером. Змазати їх яєчною сумішшю по краю, щоб в центрі лишилося достатньо місця для начинки. У тих кружках, що будуть зверху, робимо в центрі 4 невеликих надрізи. Не перестарайтеся, інакше вся начинка витече (що власне у мене і сталося). Викласти начинку, але небагато, накрити зверху кружечками і зовсім трішки притиснути. Змазати пиріжки яєчною сумішшю і посипати цукром. Пиріжки поставити в духовку, розігріту до 210 градусів. Випікати 15 хвилин до золотистого кольору.
Смачного!
"Будь-ласка, не ображайтеся на мене, якщо я ще не відповіла на ваші коментарі. Я в жодному разі не проігнорувала їх - просто мене не було на форумі." Наталя
Сообщение отредактировал Talochka - Середа, 12/03/2014, 18:55 |
|
| |
Ira | Дата: Четвер, 13/03/2014, 01:07 | Сообщение # 600 |
найкращі кондитери
Группа: Любитель солодкого!
Сообщений: 2704
Статус: Offline
| Talochka, оооооо знову смакота і красотаааааа........і чого мене наніч сюи занесло.... А за булочки СПАСИБІ!!!!
|
|
| |
|