Піссаладьєре (Pissaladière) - прованська піцца Це традиційна піцца Ніцци, товсті, насичені шматки якої можна зустріти в магазинчиках на кожному кроці у кожному містечку в кафе і навіть на ринках. Солодкуватий від карамелізованої цибулі, солонуватий від анчоусів і пікантний від оливок, цей пиріг можна подавати теплим, холодним або гарячим, відразу з духовки. Увесь секрет - в цибулі. Важливо, щоб вона стала абсолютно м’якою перед тим, як її карамелізувати.
Тісто:
5 г сухих дріжджів
30 г цукру
300 г теплої води
500 г борошна
3 ст. л. олії
сіль
Активізувати дріжджі, змішавши їх з 30 г цукру та 300 г теплої води. Накрити і поставити в тепле місце на 20 хв.
Просіяти борошно в миску, додати дріжджі, олію, замісити тісто. Додати сіль, добре вимісити, накрити, поставити в тепле місце на 1 год. Тісто повинне збільшитися вдвічі.
Разігріти духовку до 180° С.
Начинка:
1 кг цибулі
5-6 зуб. часнику
5 ст.л. оливкової олії
80 г води
1 ч.л. солі
1 ч.л. цукру
15 солених анчоусів
15 чорних оливок, порізаних навпіл
пригоршня каперсів
чорний перець
Цибулю нарізати соломкою, часник - тонкими пластинками. Викласти їх у сковороду, додати 5 ст.л. оливкової олії, 80 г води, 1 ч.л. солі і 1 ч.л. цукру, щільно закрити кришкою і тушкувати на слабкому вогні до м’якості (хвилин 10). Зняти кришку, збільшити вогонь і смажити цибулю, помішуючи, поки вона не набуде кольору карамелі, і вся рідина не випариться (прибл. 15 хв).
Формування:
Тісто обім’яти, розділити на дві частини (у мене була одна велика піцца), сформувати з кожної пласт, викласти на змащену бляшку чи у форму. На тісто рівномірно викласти цибулю, на неї анчоуси хрест-навхрест, потім покласти у квадратики між анчоусами по оливці. Зверху посипати каперсами та чорним перцем.
Випікати при t 180 - 200 градусів 20 хвилин, поки основа не пропечеться, а зверху пиріг не стане золотавим.
Мої коментарі:
Цю піццу можна робити також на листковому тісті, але цього разу я пекла з дріжджового, яке, як завжди, замішувала моя хлібопічка. Тіста вийшло багато (а піцца одна ), тому я би назвала її скорше фокаччею з начинкою. (Все-таки я би радила ділити тісто на дві піцци. )
В начинку, як неважко здогадатися, я взяла синю цибулю, тому такий зовнішній вигляд.
Анчоуси та каперси, по маленькій баночці, я минулої осені привезла з Австрії, тому вони у мене - продукти "цінні", і відповідно використати їх всі за раз мені сумління не дозволило, тому поверх цибулі у мене не решітка з анчоусів, а швидше її ріденькі прутики Ось так це виглядало перед випіканням:
Крім того, самі по собі анчоуси дуже солоні, з інтенсивним смаком, і я, якщо чесно побоювалась, що, якщо я переборщу, то їх смак переб'є все інше. Але дарма! В Pissaladiere такі полярні смаки вийнятково добре грають разом: солодкувата, карамельна цибуля разом з солоними анчоусами, плюс пряні маслини з каперсами - і все це на подушці пухкого дріжджового тіста - дають чудовий смак.
Смачного!